In het verleden gebeurde het weleens dat bloggers een rekening (of boete als je wilt) van een paar honderd euro ontvingen omdat auteursrechten waren geschonden. Kinderachtig was dat en in de tijd van de remix voelt het achterhaald. Enfin, de volgende zaak gaat daar wel weer over omdat het een bekende site treft. Matthew Inman is de eigenaar en tekenaar achter TheOatmeal.com en zijn spitsvondige tekeningen ontvangen zo’n 4 miljoen bezoekers per maand. Een jaar geleden (!) werd een groot deel van de strips zonder toestemming op FunnyJunk.com geplaatst waarop Inman met een blogpost reageerde. De advocaat van FunnyJunk redeneert nu dat de uitspraken in dat artikel schadelijk zijn voor de website en dreigt met een rechtszaak, tenzij Inman onmiddelijk $20,000 overmaakt.

UPDATE 10 juli 2012: In totaal is nu $211,223.04 opgehaald voor het goede doel. Om de boodschap nog eens duidelijk over te brengen heeft Inman foto’s van die stapel geld op z’n blog geplaatst.

Haast vanzelfsprekend kan Inman alleen reageren met een compleet geredigeerde versie van de brief van de advocaat. Om voor de zekerheid toch geld achter de hand te hebben werd aan bezoekers gevraagd geld te doneren. Via allerlei wegen staat de teller inmiddels op een dikke $130,000 (!) al is het de vraag of daar iets van naar FunnyJunk gaat: “I’m going to try and raise $20,000 in donations, take a photo of the raised money, send FunnyJunk a picture of the money along with a picture of their lawyer’s mother seducing a Kodiak Bear, and donate half of the proceeds to the National Wildlife Foundation and the other half to the American Cancer Society.”

The Oatmeal vs. FunnyJunk