Van de 30 genomineerde projecten voor een Golden Dot Award – een prijs uitgereikt door mijn voormalige opleiding Communication & Multimedia Design van de Hogeschool van Amsterdam – waren er afgelopen week zo’n 10 een mobiele applicatie, een app. Een website die volgens Alexander Klöpping en mijzelf juist een app nodig heeft – 12thingstodo.com – en waar ik eerder over schreef, won in de categorie Social. Niet alleen mobiel maken de apps de dienst uit, makkelijk te downloaden, installeren en toegankelijke programmaatjes gaan ook bepalend zijn voor Windows 8. Ik was vorige week bij een korte presentatie van het besturingssysteem op een touchscreen PC en vanuit het vernieuwde bureaublad (de Metro interface) navigeer je via gekleurde blokken naar bestanden en direct naar Facebook of programma’s toe.

Met meer dan 600 duizend applicaties beschikbaar op Google Play (de voormalige Android Market) en meer dan 700 duizend applicaties in de App Store van Apple is het aanbod op zijn minst overweldigend te noemen. Onderzoeksbureau IDC denkt dat het aantal downloads in 2015 naar 183 miljard (!) stijgt.

Zitten daar nou ook nog innovatieve, echt nieuwe dingen tussen? Zeker wel, recent vielen deze applicaties op:

Layar Creator – Het Nederlandse Layar is al een hele tijd ontzettend leuk en succesvol aan het experimenteren met augmented reality, maar met Creator zetten ze een veel tastbaarder, toegankelijker product neer. Zoals je online eenvoudig QR-codes kan aanmaken, kun je nu documenten (PDF’s bijvoorbeeld) door Layar Creator heen trekken om de print hiervan tot leven te wekken. Om het ‘levende’ beeld te zien heb je uiteraard de Layar applicatie nodig.

Parking Douche – Blijkbaar is fout- en dubbelparkeren in Rusland een groot probleem. De krant The Village was dat zo zat dat ze een technisch hoogstandje lieten ontwikkelen. Parking Douche is eerst een foto-applicatie waarmee je een foto neemt van een slordig geparkeerde auto, vervolgens leest de app de kentekenplaat en weet hierdoor om wat voor type auto het gaat en waar deze staat geparkeerd. Deze gegevens worden vervolgens online op banners getoont (compleet met beelden van het type auto en de daadwerkelijke kentekenplaat). Om het iets verfijnder te maken: de banners worden op basis van de locatie gelinkt aan IP-adressen. Alleen mensen in de buurt van de foutparkeerder krijgen deze dus te zien!

The Sex Profile – Minder subtiel: als voorlichtingscampagne in Zweden werden 50.000 condooms uitgedeeld met daarop een QR-code die na scannen een applicatie installeerde. De app vraagt botweg om ‘in te checken’ als je aan de daad begint en aan de hand van trillingen, geluid (!) en duur meet deze de vrijpartij. Na afloop vul je een korte vragenlijst en de resultaten werden ludiek verpakt op posters (wederom locatie gebonden): “romantic punks make the most noise” en “this weekend 76 people got laid in this area” bijvoorbeeld.