Vanaf vandaag draait het groteske The Dark Knight Rises ook in de Nederlandse bioscopen. Het derde deel in Christopher Nolan’s Batman-trilogie is niet alleen interessant als film (morgen volgt de recensie) maar ook vanwege alle buzz er omheen. Floppen is onmogelijk: voordat de film in de Amerikaanse bioscopen draaide werd al voor meer dan $25 miljoen aan tickets besteld, afgelopen donderdag was de film goed voor maar liefst 87,5% van de kaartverkoop op MovieTickets.com. De grote vraag zal zijn of Batman recordhouder The Avengers kan aanpakken: die film leverde in slechts 3 dagen $207,4 miljoen op. Beschuldigingen van propaganda en een première in Denver als wereldwijd breaking niews, het plaatje is compleet.

Online was er geen ontkomen aan: veel bekende websites draaiden een klassieke banner campagne af waaruit (na een paar keer heel irritant) de trailer tevoorschijn kwam. Om de fans en nerdy achterban te kietelen werkte Wired en Brits filmtijdschrift Empire mee aan een virale campagne: in aanvankelijk oprechte artikelen werden beelden getoont van gecensureerde CIA documenten over de Russische kernfysicus Dr. Leonid Pavel. Een link met het verhaal van de film waarin Batman het opneemt tegen schurk Bane, een rol van Tom Hardy, was moeilijk te achterhalen. De film schijnt er meer duidelijkheid over te geven.

Inmiddels linken alle sites door naar de officiële filmsite, maar afgelopen week maakte nieuwsgierige fans jacht op elk nieuw stukje informatie. De officiëlle Twitter linkte eerst naar een derde CIA document, daarin de term ‘Operation Early Bird’. Operationearlybird.com toonde vervolgens alleen een teller. In de reacties op het Empire artikel linkte mensen in de reacties door naar dit document, ogenschijnlijk een uitgelekt filmscript waarin ook de naam Pavel voorkomt.

Zonder verdere gegevens is het niet te zeggen of alle moeite (en kosten voor de creatie) effectief heeft bijgedragen. Belangrijk is dat het zeker leuker is dan alleen het doordrukken van banners en trailers. Bij elkaar heeft het gezien de voorverkoop in ieder geval z’n uitwerking gehad.

Bekijk hier een 13 minuut lange special over The Dark Knight Rises.