Toen ik in 2004 begon met bloggen was het hebben van een niche nog niet belangrijk. Veel mensen begonnen hun leven te beschrijven zoals in een dagboek, zonder zich te laten beperken door doelgroepen of categorieën of door zich toe te spitsen op één onderwerp. Vrijheid, blijheid; ook redacties hadden een heel onontgonnen landschap aan content voor zich. Nu loont het om voor ieder online project een niche, een realistisch doel en meetbare succesindicatoren te bepalen. Bekijk je eigen surfgedrag eens, de kans is groot dat je naar een bepaalde website toe gaat omdat ze één ding goed doen, omdat ze alle informatie over één onderwerp verzamelen. Of het nu om een blog, website of applicatie gaat, met of zonder redactie: een goede content strategie helpt je succesvol te worden.

Content is de hoofdmoot, het hart en het ziel

Een mooi voorbeeld vind ik Red Bull. Het Oostenrijkse bedrijf dat werd opgericht in 1987 (mijn geboortejaar) is met de verkoop van 4,5 miljard blikjes energiedrank per jaar meer dan succesvol en die verkoop genereert zo’n €4,2 miljard aan omzet. Met andere woorden: de marketingafdeling aldaar weet van gekkigheid niet wat het met het budget aan moet. Een Formule 1 renstal, NASCAR team, vier voetbalteams en een eigen stuntvliegtuig competitie zijn dan niet meer genoeg. Dus stuur je een man naar de maan. Nou ja, Felix Baumgartner gaat deze zomer vanaf zo’n 36 kilometer hoogte (dat is net buiten de dampkring) een parachutesprong maken. Het Red Bull logo pronkt op de ballon die hem naar boven brengt, zijn astronautenpak en ongetwijfeld ook op de parachute. Er zijn al flink wat video’s (content!) te vinden over het Red Bull Stratos project en er is kennelijk genoeg budget om de aanloop naar de sprong in een computer animatie uit te werken:

Red Bull is – net als Coca-Cola – heer en meester in de creatie van content. Voor de eigen website is een traditioneel format gekozen waar veel informatie in gepropt kan worden omdat er zo ontzettend veel sporten en interessegebieden beslagen worden. Let wel: er is misschien geen sprake meer van een niche, maar er is één duidelijke doelgroep en gemene deler, die van de extreme sporten. Alles wat het merk doet stemt het af op dit onderwerp.

Dus, wat is een content strategie nou?

De definitie uit het boek Content Strategy for the Web van Kristina Halvorson en Melissa Rach werkt goed: “Content strategy plans for the creation, publication, and governance of useful, usable content.” Het gaat dus niet alleen om de creatie, ook de publicatie en regulatie van wat wel en wat niet nuttig is (en bij je doelgroep past!) is belangrijk.

Duidelijk, maar wat nu?

Een content strategie is niet alleen voor grote merken als Red Bull handig, elk online media project heeft er baat bij. Net zoals een planning nodig is moet je weten wat je daadwerkelijk te bieden hebt. Alleen als je waarde toevoegt door een unieke inslag zul je opvallen. Stel jezelf de volgende vragen om een begin te maken:

1. Waar ben ik nu echt goed in? Dit is je expertisegebied.
2. Wie wil je waarmee helpen? Helpen = waarde toevoegen.
3. Wat voor content kan ik hierover / omheen creëren? Denk groots doch realistisch.

Terwijl ik hard werk aan een nieuwe versie Logfather.com met andere content kom ik binnenkort terug op de content strategie. Ondertussen hoor ik in de reacties graag wat jullie ervaringen zijn, waarom jullie wel of geen strategie gebruiken bijvoorbeeld.