Vorige week behandelde ik de definitie van content strategie. Red Bull heeft je als voorbeeld misschien afgeschrikt omdat de energiedrank een ogenschijnlijk onuitputtelijk budget heeft. Laat het je niet afschrikken: iedereen heeft een content strategie nodig. Behalve Erwin Blom misschien. Hij liet vanaf zijn vakantieadres in Zuid-Frankrijk (toewijding, onthoudt dit) weten dat het door zijn journalistieke achtergrond onmogelijk is zonder plan te werken.

Misschien kan jouw organisatie nog wel wat tips gebruiken of heb je er geen zin in het wiel opnieuw uit te vinden. Een bondige gids hoe je nu een content strategie opstelt.

In het artikel vorige week haalde ik Kristina Halvorson al even aan, auteur van het boek Content Strategy for the Web. In het artikel ‘The Discipline of Content Strategy’ uit 2008 legt zij een goede basis waar we mee verder kunnen werken. Volgens haar definieert de strategie tenminste:

 • de belangrijkste thema’s en boodschappen;
 • aanbevolen onderwerpen;
 • het doel van de content (hoe overbrug je de ruimte tussen wat het publiek nodig heeft en zakelijke doelen?);
 • een analyse van de beschikbare content en zwakke plekken in de content creatie (daar ligt een kans);
 • een framework voor de metadata en gerelateerde attributen (tags en categorieën bijvoorbeeld);
 • search engine optimization (SEO) en
 • de implicaties van strategische aanbevelingen over content creatie, publicatie en toezicht. Met andere woorden: wat gaat het voor de organisatie betekenen?

Deze punten werk je uit in een strategisch document wat vervolgens in een bureaula terecht komt. Waar je het sleuteltje van verliest. Dat is niet erg (dat van die sleutel wel!) want zo’n document hoef je er alleen bij te houden tot je ’t ademt. Het moet zo snel mogelijk de ruggengraat van je dagelijkse werkzaamheden worden. Daarna dient het als naslagwerk en om draagvlak te creëren binnen de organisatie.

De volgende 4 stappen kunnen een strateeg helpen, maar geven ook inzicht als je alles eigenhandig moet doen. Het model biedt wat meer houvast al is er overlap met Halvorson’s punten. Gebaseerd op het artikel ‘Content Strategy for the Web’ van Jonathan Kahn en de ‘Content Lifecycle’ van Rahel Bailie: de levensloop van content.

Content Lifecycle

 1. Analyseer
  Om wat voor content gaat het hier? Wat is al beschikbaar? Wat moet gemaakt worden? Who cares?
 2. Verzamel
  Bekijk de belangrijkste onderwerpen en boodschappen. Zorg voor een content kalender.
 3. Publiceer
  Kijk naar de locatie van de content. Hoe past het in het design? Bekijk wireframes en sitemaps en maak hier aantekeningen bij over de functies en mogelijkheden van je content management systeem (CMS)*.
 4. Toekomstvisie en doorzettingsvermogen
  Na publicatie kan je terugkijken. Wat werkte wel en wat niet? Plan voor de toekomst, werk de content kalender verder uit. Stel een stijlgids op en houdt vol. De langste adem wint.

Een strategie is op enig moment af, dan gaat de teller lopen. Zorg ervoor dat je al je activiteit meet en dat draagvlak binnen de organisatie in leven blijft. Je mag niet opgeven. Haal inspiratie en energie uit het werk van anderen. Introduceer een terugkerende rubriek voor consistentie. Als er ruimte is: experimenteer!

* Denk aan PivotX en WordPress.

UPDATE 22 augustus 2012: Erwin Blom hanteert een aantal voorwaarden aan het curateren van content zodat je niet alleen links aan het ‘doorpompen’ bent. Het lijstje sluit goed aan bij dit artikel:

– Goede curatie selecteert waardevolle inhoud rondom een onderwerp of interessegebied.
– Goede curatie vat samen of legt uit waarom die inhoud de moeite waard is.
– Goede curatie is waardevol op zichzelf, bijvoorbeeld als samenvatting, maar verwijst ruimhartig naar de bron van herkomst.
– Goede curatie heeft toegevoegde waarde en is altijd meer dan simpelweg doorgeven van een kop en een link.