Het gaat saai worden in het huis van de toekomst. Niet omdat de moderne inrichting vraagt om een kille gietvloer of een klok die z’n energie uit potgrond haalt maar omdat er niet zoveel meubels in staan. Denk aan een grote, zware boekenkast waar gewichtige instituten als een encyclopedie en Bosatlas stof verzamelen. Die verdwijnt. Een e-reader is dun, licht en heeft een scherm dat ook in de zon goed te zien is, maar het allerbelangrijkste is dat je er duizenden boeken op kwijt kunt. De boekenkast is keihard op z’n retour: in 2011 werden al tweemaal zoveel e-readers verkocht als in 2010. Ikea paste de bekende Billy boekenkast vorig jaar aan nadat uit onderzoek bleek dat mensen de kasten vooral voor memorabilia gebruiken, niet langer voor boeken.

De boekenkast zit samen met het televisietoestel in de hoek waar de klappen vallen.

Je merkt het bij het (her)inrichten van een woning. In welke hoek zit de tv-aansluiting? En het internet? Van daaruit zou je een bank en andere zitplaatsen kunnen plaatsen. Is een heel bureau (of een studiekamer) voor de computer nog van deze tijd? Als het je handig lijkt om je ultra dunne laptop op je televisie aan te sluiten (iets dat met elke moderne tv kan) moet je ook gaan nadenken over de positie van je bank en bureau. Enfin, het is iets om over na te denken want je kunt een hoop ruimte besparen door in ieder geval van twee aparte schermen (tv en pc) naar één media center te gaan: de tv met daarop een laptop of internet tv.

Sta ook eens stijl bij de functionaliteiten van een tv en een computer. Geen zin om je computer aan te sluiten op de televisie die mooi tegen de muur is weggewerkt? Met de kleine Apple TV stream je films, series en muziek via iTunes, genoeg reden voor Ernst-Jan Pfauth om zijn kabelabonnement op te zeggen. Google TV doet daar (en dit werkt op praktisch elke tv) een complete Chrome browser en de nodige Android applicaties bij in een nog kleiner boxje dan die van Apple.

Andersom is het minder toegankelijk. De publieke omroepen zijn zeker met evenementen als het EK en de Olympische Spelen moeiteloos online te volgen, commerciële zenders en buitenlandse series maken het daarentegen minder makkelijk. Toch is dat voor de beetje tech savvy mensen ook geen enkel probleem, series en films downloaden we immers al omdat we niet willen wachten tot een omroep het aankoopt.

Nu zullen er nog veel mensen zijn die een boekenkast wel handig vinden, de boeken die je al hebt zal je niet snel weggooien. En het voelt ook wel fijn, echte boeken bedoel ik. Internet tv is al heel makkelijk te gebruiken of het nou van Apple of Google is. Voor die branche is het wachten op de critical mass, het moment dat je oma en je tante het ook hebben.