‘Het geheim van succesvolle advergames’ kopt dit uitgebreide proefschrift uit 2008. Misschien een slachtoffer van de crisis want de spelletjes die als doel hebben een merk of product te promoten kosten al gauw tussen de 10 en 100 duizend euro (!) en ik ken geen recent succesverhaal. Toch is voor de promotie van de film The Expendables 2 in Australië gekozen voor zo’n aanpak. Soap Creative maakte The Expendables 2: Deploy & Destroy, een onvervalste tower defense game: de speler moet een hoofdkwartier beschermen door langs toegangswegen kanonnen en machinegeweren op te stellen zodat de golven aan tegenstanders tijdig zijn uitgeschakeld. Het past bij de over de top B-film. Macho actiehelden, toepasselijke copy (“You gonna cry for your momma or you gonna fight like a man?”) en veel explosies. Alsof extra stimulans nog nodig was: spelers maken kans op bioscoopkaartjes en PlayStation 3’s.