Het wordt nog te weinig uitgesproken en er gaat nog steeds goed geld in om, maar statische banners zijn dood. Met een gemiddelde click-through rate van 0,2 procent lijkt het wel op de neergang van print advertenties. Mensen die elke dag even op internet zitten ontwikkelen een blinde vlek voor banners, ze herkennen de layout van een bepaalde site en gaan op zoek naar de plek waar iets nuttigs staat. Er moet niet alleen nagedacht worden over dynamische- en video-content, ook de fysieke plek is belangrijk. Net zoals het in de basis beter is om natuurlijk hoog te scoren in Google zoekresultaten dan om er voor te betalen, zo moet effectieve content zichtbaar zijn op die plek waar bezoekers al kijken.

Uit de kantlijn en in de spotlight
Dat klinkt misschien vanzelfsprekend en toch zijn er nog veel te veel banners die veel te weinig mensen zien. Dat is tweeledig: er is geen rekening gehouden met de omringende content en layout of de mogelijkheid om betere, mooiere, toffere content in te zetten wordt niet aangegrepen.

Net zoals het makkelijker is om advertentieruimte bovenin Google te kopen (herkenbaar aan de lichtgele achtergrond) dan om organisch op de eerste zoekresultatenpagina te verschijnen, zo is er een wezelijk verschillen tussen een banner in de kantlijn van een website of in het midden. Daar waar de consument kijkt. Nu.nl heeft bijvoorbeeld een banner direct onder een artikel.

content in de spotlight

Mix statisch en dynamisch
Niet alles kan continu flitsend en spectaculair zijn, maak daarom gebruik van zowel statische als dynamische banners. Dynamisch is bijvoorbeeld een banner die producten toont op basis van eerder bezochte pagina’s (denk Amazon’s ‘customers who bought this item also bought…’) of de inhoud van een winkelmandje dat toch niet werd afgemaakt.

Beproefde methoden zoals search, nieuwsbrieven en advertorials vullen aan tot een goed op elkaar ingespeeld team. Of vind een haakje en geef zelfs hier een twist aan door bijvoorbeeld banners te koppelen aan lokatie zoals de Parking Douche applicatie deed.

Denk niet alleen in banners
De volgende keer dat je een online marketingcampagne optuigt, werk dan niet alleen aan een betere mix van statisch en dynamisch, maar bekijk alle mogelijkheden van online marketing. Veel toffer dan banners bijvoorbeeld: goede video-content. Online marketing waarheid: goede video-content gaat viral. En alle goede content is goede reclame.

Is het (nog) onwaarschijnlijk dat Nu.nl over je bedrijf schrijft? Doe het zelf! Eis de aandacht op en publiceer zelf. Wees uniek. Zolang je waarde blijft toevoegen gaat dit z’n vruchten afwerpen.