Regie: Simon West
Cast: Sylvester Stallone, Jason Statham e.a.
Kijkwijzer: 16, geweld, grof taalgebruik

Toen Sylvester Stallone in 2010 al zijn vrienden uit het vak optrommelde voor een ultieme actiefilm was dat – hoe fout ook – best vermakelijk. Dat truukje herhalen is op z’n minst een teken van onaflatend geloof in het eigen kunnen. Voor de kijker is The Expendables 2 meer van hetzelfde plus een beetje, dat moet genoeg zijn.

Bruce Willis dwingt het team huurlingen wederom samen te komen en een gevaarlijke missie te accepteren. Precies zoals de voorganger volgt heel veel actie met heel veel oneliners in een verhaaltje dat nergens naar toe gaat. Belangrijker is wie dit keer de boodschap afleveren. Jason Statham, Dolph Lundgren, Terry Crews en Randy Couture keren naast Stallone terug, Jet Li houdt het na de intro voor gezien. De vijand is Jean-Claude van Damme die het in deel één nog liet afweten omdat hij een grotere rol wilde. Daarnaast zien we Arnold Schwarzenegger in een iets grotere rol en laat de 72-jarige (!) Chuck Norris van zich spreken.

Een completere club oude actiehelden dus. De set pieces zijn nog steeds even divers: een dorp in Nepal, een mijn in Oost-Europa, een vliegveld en alles gaat de lucht in. “You gotta love it!”, schreeuwt Lundgren hysterisch na een oneindige regen van kogels en tomatensaus in de openingsscène. Willis deelt op enig moment een deurloze Smart met Schwarzenegger terwijl beide argeloos met automatische geweren de vijand bestoken. Dit is wel zo’n beetje het toppunt voor deze overjarige roedel actiehelden. Je vraagt je af wat deel 3 kan toevoegen…

Eindscore: 6