Kan ik de focus wel verleggen naar content marketing en strategie, de vraag herrijst of daar een beetje geld mee te verdienen is. Het is immers makkelijker om als bekend merk met een goed budget allerlei content uit de grond te stampen dan om het helemaal zelf te doen. En uiteraard is er geld mee te verdienen, maar net zoals bij alles, altijd: je moet de beste zijn. Of de eerste, de meest opvallende. Het net even anders doen dan de rest. Apple’s ‘favoriete blogger’ worden helpt ook. John Gruber begon 10 jaar geleden de website Daring Fireball en stopte in 2006 bij de start-up Joyent omdat de verkoop van t-shirts en mokken op zijn site wel lekker liep. In 2011 nam Apple Gruber officieel op in een exclusief clubje insiders. Met zijn website en bijbehorende activiteiten verdient hij een prima $500.000 per jaar.

Opmerkelijk genoeg is het geliefde Apple geen held in één op één contact met bloggers en journalisten. Zij die vroegtijdig over producten publiceren worden voor de rechter gedaagd. Gizmodo kwam in 2010 op de zwarte lijst toen het als eerste over een iPhone 4 prototype schreef. De techblog had de als iPhone 3GS vermomde telefoon gekocht van de eerlijke vinder nadat een Apple-medewerker deze was verloren in een café.

Inmiddels is een netwerk van meer dan 100 ‘Apple vriendelijke’ blogs opgetrokken. Redacties, maar vooral individuen die een goede verstandhouding met het merk hebben en exclusief toegang krijgen tot de nieuwe producten. Naast bloggers zijn daar ook journalisten van de Wall Street Journal en New York Times bij.

Terug naar Daring Fireball. Kijk even goed naar de website. Grijs en minimalistisch. Een naam die niet verwijst naar de inhoud (of Apple). Eigenlijk een linkdump met af en toe een paar zinnen commentaar en nog minder vaak een langer stukje met diepgang. Dat doet de 39-jarige Gruber al 10 jaar op zo’n manier dat ze bij het grootste bedrijf ter wereld bedacht hebben dat hij waardevol voor hen is. Waardevol genoeg dat de senior vice president van wereldwijde marketing activiteiten hem een persoonlijke productpresentatie gaf over het nieuwste iOS-besturingssysteem. Let wel, hij is hier op eigen kracht gekomen. En belangrijker dan wat Apple vind: elke maand vinden 5 miljoen mensen die lelijke site waardevol. Dát is het levende bewijs van het bestaansrecht van digitale curatoren.