Eindelijk had ik een groep mensen gevonden om de opmaak van Telegraaf.nl mee te bespreken. Ik wilde een analyse van één van de lelijkste opmaken van een populaire website (Alexa Rank: 825) en ik dacht dat een groep studenten van de Universeit van Amsterdam tijdens het vak Code & Culture, mij wel kon helpen. Ik kreeg een weinig geloofwaardige uitleg over hoe het moet lijken alsof ‘de krant van wakker Nederland’ het laatste nieuws heeft en er dus weinig tijd voor de opmaak is. Of het hier om inside informatie ging of om klinkklare onzin, ben ik niet te weten gekomen. Ik weet wel dat het nu 2012 is en we verder moeten, op zoek naar een doeltreffende én geile layout voor het nieuws.

En het gaat natuurlijk niet alleen om de Telegraaf. De blog-achtige layout van de Volkskrant en het Parool gaat al beter om met de grote hoeveelheid content waar een nieuwssite mee te maken heeft en tegelijkertijd blijft het moeilijk alles overzichtelijk te houden. Drie kolommen met inleidingen, afbeeldingen, advertenties en rijtjes met koppen? Het is een kermis voor het (ongetrainde) oog. Nu.nl (Alexa Rank: 626) is dan weer iets rustiger al ben ik van mening dat niet al het nieuws dezelfde aandacht verdient zoals wordt gesuggereerd door alleen de koppen op de voorpagina te tonen.

Dit is overigens geen aanklacht aan het adres van de gevestigde orde. Zo heeft de tablet-krant The Daily een (te) mooie opmaak, maar maakt de uitgave geen winst. De online krant The Huffington Post oogt iets rustiger door altijd een centrale afbeelding als ‘voorpagina’ te hebben maar wekt hiermee ook de indruk dat er elke dag breaking news is. Daaronder volgen de bekende drie kolommen, wederom volgepropt met artikelen en advertenties. Klik op zo’n artikel en de rijtjes met populaire artikelen, het meest recente nieuws en social media knoppen springen uit je scherm. The New York Times is met veel tekst en weinig beeld nog het meest minimalistisch, de krant blijft zo dichtbij de eigen papieren opmaak. Het lettertype is wel erg klein.

USA Today redesign bèta

Misschien ligt de sleutel wel in de bètaversie van de nieuwe website van USA Today, hierboven. De Amerikaanse krant (na The Wall Street Journal de grootste) laat de kleuren van elk katern zoals die op papier en in de huidige site bestaan continu terug komen en er zijn direct veel foto’s zichtbaar, maar het is nooit te druk. Tekst, beeld, koppen, alles krijgt de ruimte. En let op een briljante functie links en rechts van het beeld: pijltjes. Een pijl links en een pijl rechts om door de site heen te bladeren zoals je met een krant doet, om de katernen in te duiken. Heel simpel, niet revolutionair, maar wel vriendelijk en op een tablet kun je gewoon over het scherm heen vegen. Dit is het beste voor beide werelden, wie volgt?

UPDATE 10.21 uur: De nieuwe website van USA Today gaat ‘ergens deze herfst’ online. Sinds vrijdag heeft de papieren krant en de mobiele versie al een nieuwe look en ook een nieuw logo.