Een korte terugblik: MySpace (toen met de hoofdletter ‘S’) werd in 2003 opgericht en was tussen 2005 en begin 2008 één van de meest bezochte websites ter wereld. Het eerste feest dat in chaos ontaarde (Project X als je wilt) kwam door een openbare uitnodiging op Myspace. Toen ik in 2005 in de VS woonde kon je er niet omheen. In juli van dat jaar kocht News Corp. het sociale netwerk voor $580 miljoen, later zei CEO Rupert Murdoch daarover: “we screwed up in every possible way”. In april 2008 nam Facebook het stokje als meest populaire netwerk dankbaar over. In juni 2011 kocht een investeringsmaatschappij samen met popster Justin Timberlake de site voor $35 miljoen en verdween het naar de achtergrond. Tot gisteren. Gisteren dook ineens een filmpje van een compleet nieuwe layout (bèta) op.

Terwijl de centrale vraag heel lang was of mensen zover te krijgen zouden zijn om over te stappen naar weer een nieuw sociaal netwerk, moeten we nu ineens terugkijken. Immers, veel mensen zijn ooit bij Facebook (of Hyves in Nederland) terechtgekomen, zijn misschien nog gebruik gaan maken van andere diensten als Tumblr, Pinterest en Twitter, maar blijven toch zeker niet wisselen? Daar is iets unieks voor nodig, iets bijzonders.

De nieuwe Myspace moet er vooral heel lekker uit gaan zien. Myspace-profielen waren back in the day heel erg lelijk omdat mensen hun eigen pagina’s vooral volplakte met animated GIF’s. De nieuwe layout lijkt op een horizontale Facebook Timeline, vol met berichten, foto’s en een muziekspeler centraal onderin de layout. Muziek zit echt in het DNA van de site. Vroeger opende menig profiepagina met luide muziek en in de overgang van Murdoch naar Timberlake moest het uitgroeien tot een gepersonaliseerde muzieksite.

Is het genoeg om mensen over de streep te trekken (weer) een account aan te maken? Weinig aandacht in de media en een verpest merkbeeld kunnen een wederopstanding wel in de weg staan. Zowel The Next Web als TechCrunch hebben nog niet geschreven over het nieuwe design. The Next Web noemt een terugkeer aan de top haast onmogelijk en schrijft evenwel: “Everybody loves a comeback.” TechCrunch heeft er minder zin in: “Pretty things don’t win.” Mashable plaatste een kort, licht-sceptisch artikel.