En dan ineens is de satirische sneer richting verschillende merkpagina’s op Facebook wel heel erg natuurgetrouw. Vorige week plaatste supermarktketen Walmart op Facebook een foto van een kindje in een berg bladeren met het onderschrift: Like this if you ever jumped in a pile of leaves in the fall”. Ten tijde van dit schrijven hebben daadwerkelijk 142,653 mensen de foto geliked en zijn er 1,876 reacties onder geplaatst. De infographic van gisteren suggereerde vergelijkbaar ‘makke lammetjes gedrag’: 69% van de ondervraagden klikte alleen op ‘Like’ omdat een vriend of vriendin dit ook had gedaan. Wie kritiek heeft moet goede alternatieven aandragen, dus bij deze: 5 tips voor Facebook content die wel aantrekkelijk is.

1. Beloon fans
Wel of niet oprecht, met of zonder koopintentie: mensen belonen voor hun deelname en loyaliteit werpt z’n vruchten altijd af. Exclusieve promoties of events bijvoorbeeld, of een gratis whitepaper. Onder beloning versta ik niet ‘het geven van aandacht’. Reageren op en converseren met mensen via Facebook is een vereiste, geen keuze.

2. Stel vragen
Om er voor te zorgen dat je niet alleen aan het zenden bent, is het goed om open vragen te stellen. Heel simpel eigenlijk: begin met wie, waar of hoe. Maak desnoods gebruik van de Poll-functie.

3. Blijf dicht bij je merk
In tone of voice, in beeldgebruik en acties. Eigenlijk zoals je daar in elke andere uiting rekening mee houdt. Besef wel dat Facebook leuk moet zijn en over de linie genomen ‘losjes’ is. Stijf taalgebruik voelt dan niet goed aan.

UPDATE 3 oktober 2012: Zie deze geweldige conversatie tussen een Britse pub en de officiële, Britse Douwe Egberts. De reacties van het koffiemerk zijn geestig en vriendelijk, al laten ze zich één sneer richting Starbucks ontlokken.
“Ha! No no, tweeting from our office – we don’t need to pinch anyone else’s wi-fi.”

4. Hou het kort
Niet meer dan 80 tekens zou conversie verhogend werken. Berichten van minder dan 250 tekens krijgen meer reacties. Hoe het ook zij: hou het kort. Op Facebook is niemand op zoek naar hele lange verhalen of filmpjes.

5. Foto’s >>> video’s
Foto’s werken altijd goed op Facebook. De meeste mensen hebben geen tijd of zin om een filmpje te bekijken, maar een leuke foto doet het altijd goed. Maak dan niet de fout die Walmart maakte (namelijk een compleet ongerelateerde en onzinnige foto posten) maar maak iets grappigs of opvallends. Maak er werk van. Heineken doet dit al heel lang erg leuk. Infographics mogen ook, zolang ze mooi zijn vorm gegeven.