Sinds vorige week gaat het gerucht rond dat privéberichten op Facebook die voor 2010 zijn geschreven publiekelijk bij mensen in de Timeline verschijnen. Blijkbaar heel erg gênant voor veel mensen. Facebook geeft aan nog steeds geen bewijs voor het lek te hebben gevonden en dat het bovendien technisch heel moeilijk zou zijn, tegenover Mashable: “It would be incredibly difficult from a technical perspective for this even to be possible because of the systems’ architecture with two separate systems running on two separate languages.” Voor het gemak laat ik de waarheid in het midden, wel heb ik zelf gebruik gemaakt van een handige optie die dit mogelijke lek gelijk verhelpt.

Je hebt namelijk per bericht duidelijke knoppen om aan te geven wie dat bericht kan zien. Gooi je alles publiekelijk of wil je afgesloten worden? Dat is natuurlijk niet handig als je veel berichten in één keer wilt openbaren / afsluiten, zeker als je niet weet of ze op dit moment wel voor iedereen zichtbaar zijn of niet. Gelukkig is er een functie om alle publieke berichten in één keer af te schermen:

1. Klik helemaal rechts bovenin op het pijltje naast ‘Home’ en vervolgens op ‘Privacyinstellingen’.
2. Klik daar op de knop ‘Het publiek beperken voor eerdere berichten’.
3. Een waarschuwing geeft duidelijk aan: Als je deze optie selecteert, wordt inhoud op je tijdlijn die je met de instelling Vrienden van vrienden of Openbaar hebt geplaatst, gewijzigd in Vrienden. Houd er rekening mee dat getagde personen en hun vrienden deze inhoud ook kunnen zien.”
4. Klik op ‘Oude berichten’ beperken en accepteer nogmaals een waarschuwingsvenster.

Extra voorzorgsmaatregelen neem je door berichten die anderen op jouw Timeline hebben geplaatst ook af te schermen.

1. Klik rechts op een jaartal.
2. Scroll iets naar beneden tot je het kader ‘Timeline’ van dat jaar ziet.
3. Beweeg met je muis over het deel ‘X vrienden hebben een bericht geplaatst op de tijdlijn van X’.
4. Klik op ‘Verbergen op tijdlijn’.

Zo zit je er weer veilig bij! Ben jij nou zo’n achterdochtige doemdenker dat je zit te wachten op een echt groot lek, bedenk je dan goed waarom je die foto in dronken bui überhaupt op internet zet…