Als het weer in Roswell, New Mexico het toelaat springt de Oostenrijker Felix Baumgartner over een goede drie uur vanaf de rand van de dampkring (!) terug naar de aarde. In een soort astronautenpak en met een parachute natuurlijk, breekt hij binnen 40 seconden de geluidsbarrière en is hij de eerste mens ooit die zo’n snelheid – ongeveer 1200 kilometer per uur – in vrije val bereikt. In die hoedanigheid ben je de schietgebedjes wel voorbij denk ik en toch krijgt hij de groeten van de bonte verzameling atleten die onder de vlag van Red Bull opereren.

Vraagje, wanneer heb jij voor het laatst iets voor het eerst gedaan? Good luck!

Let op de content creatie van Red Bull, zoals eerder beschreven. De sprong zelf is live te volgen.

UPDATE: Door te harde windstoten is de lancering voor vandaag afgeblazen. De gigantische ballon die de capsule waar Baumgartner in zat naar de gewenste hoogte moest brengen ging bij het opblazen enorm tekeer waardoor een veilige lancering onmogelijk was.

UPDATE 14 oktober 2012: Van sprong tot landing, alles ging Felix Baumgartner vandaag met ogenschijnlijk gemak af. Hij sprong van 39 kilometer hoogte (hoogste bemande ballonvlucht) terug naar aarde toe en ging daarbij door de geluidsbarrière (Mach 1.24 om precies te zien Mach 1.25) heen, iets dat nog nooit iemand eerder deed. Records voor de hoogste snelheid tijdens een vrije val en de sprong van de grootste hoogte zet hij ook op z’n naam, alleen langste freefall blijft bij missie begeleider Kittinger.

Alleen al via YouTube keken op het toppunt 8 miljoen mensen wereldwijd mee.