De term ‘mobile first’ heeft te maken met de prioriteiten die je stelt bij het opstellen van een strategie of het ontwerp van een website. Smartphones eerst. Vanaf dag één rekening houden met kleine schermafmetingen (dus opnieuw bepalen wat écht belangrijk is) en toegankelijke navigatie (grote, niet teveel, knoppen). Niet zo gek eigenlijk want er zijn wereldwijd 1,2 miljard smartphones in omloop. Google CEO Eric Schmidt zei in 2010 tijdens een keynote speech (vanaf 13:30) op het Mobile World Congress: “(…) And I see it at Google because now our programmers are doing work on mobile first.”

Het is botweg de macht van de meerderheid. Belangrijk, maar wat als je doelgroep ergens anders zit? Misschien hebben ze wel geen smartphone! Wat dan?

Het bepalen van een doelgroep voor bedrijf, merk of product vergt inspanningen waar ik veel mensen over hoor zeggen dat het vervelend gedoe is, onzinnig bovendien. Je moet onderzoek doen naar het umfeld en huidige en toekomstige potentiële gebruikers. Een visie en missie kunnen helpen. Een persona of ijkpersoon maken is handig. Zeker over een toekomstige doelgroep is het moeilijk gegevens verzamelen, je zult geïnformeerde aannames moeten doen. Keuzes maken ook, je kunt niet iedereen bedienen. Niemand begint waar Apple nu is.

Doelgroep of niet, bijt je ergens in vast. Weet waarom je iets doet en zorg er voor dat je daar een visie of strategie over op de plank hebt liggen. The Next Web bewees het onlangs met de lancering van een geheel nieuwe layout met HTML5-elementen. Meer dan 30 procent van al het verkeer naar de website kwam van mobile devices (telefoons en tablets) en dit aantal steeg gestaag. Eén metric (het percentage mobiel verkeer) was genoeg voor het team om het nieuwe ontwerp ‘Reader Edition’ te dopen. De menu’s zijn overzichtelijk, je krijgt alleen het broodnodige te zien en met verschillende sneltoetsen blader je gemakkelijk door de artikelen.

Is dat dan niet mobile first? Jawel, maar met een goede reden, er is over nagedacht. De doelgroep altijd op de eerste plaats zetten is niet gemakkelijk en daarom wel de beste aanpak.