De maker van de briljante strip Dilbert (te lezen in meer dan 2000 kranten wereldwijd) over een IT-bedrijf vol incompetente werknemers heeft op z’n blog een accuraat artikel geplaatst over privacy. Scott Adams noemt het ‘The Privacy Illusion’ waardoor mensen denken dat ze recht hebben op privacy en de overheid onderwijl slechts twee categorieën toekent aan alle informatie over jouw leven: “stuff they don’t care about” en “stuff they can find out if they have a reason”. Adams geeft aan dat de Amerikaanse overheid al ontzettend veel informatie over haar burgers heeft en dat het – zodra daar interesse voor is – vrijwel elk ander detail kan lospeuteren.

Zonder verdere bangmakerij, de reden dat ik Adam’s artikel belicht terwijl er veel meer over privacy geschreven is, is heel simpel. Zoals ik in 2011’s ‘Privacy, lekker belangrijk’ schreef, berust ook hij in de wetenschap dat de overheid alles van hem te weten kan komen (met of zonder zijn hulp) en dat, dat nog nooit een probleem was. Het begrip ‘Big Brother is watching you’ is achterhaald: “Realistically, you can’t lose your privacy to Big Brother because you already lost it decades ago. What you do have is the right to be boring and law-abiding at the same time. It just feels like privacy to you.”

“Just relax, enjoy the promise of technology, and stop worrying about Big Brother. Realistically, he’s been ass-raping you for years, and apparently he’s not sufficiently endowed for you to have noticed. I don’t see that situation changing.”