Het is je vergeven als je de terugkeer van social network Myspace een paar weken geleden hebt gemist. Inmiddels is het alweer stil geworden rondom de site en blijkbaar werden aanmeldingen voor de bèta alleen vergeven aan geselecteerde (lees: pers) mensen want je hoort er niemand over. Vorige week werd het redesign tijdens een kleinschalig event in Los Angeles door mede-investeerder Justin Timberlake gelanceerd en werd duidelijk dat de bèta in 2013 verder gaat en dat de focus zoals verwacht op muzikanten en muziekschrijvers komt te liggen. Leuk, maar kunnen we het niet af met YouTube / VEVO en Spotify dat uitstekend is geïntegreerd met Facebook?

Zoals eerder beschreven en getoont in een gelikte product video scroll je in de nieuwe layout van links naar rechts en zijn muziek en berichten in blokken geplaatst. Een horizontale Facebook Timeline. Maar die focus op muziek is de hoofdmoot, je ziet waar je vrienden naar luisteren en wat de nieuwste nummers van je favoriete artiesten zijn. Myspace heeft goede connecties in de muziekindustrie en dus toegang tot een muziekbibliotheek vergelijkbaar met die van andere muziekdiensten, daar zal het niet aan liggen.

Tegelijkertijd is Myspace een gevallen dinosauriër. Een besmeurd merk zelfs, na het wanbeleid van Rupert Murdoch. Kan het design en solide functies dat wegpoetsen? Of moeilijker: gaat het gebruikers van VEVO, Facebook, Spotify, iTunes, Sony Entertainment Network, Pandora (populair in de VS) en Last.fm afsnoepen?

Vergeet niet dat de site nog veel bezoekers trekt, in september 2012 volgens comScore 26 miljoen uniek. Facebook en VEVO zijn in zo’n top 50 van meest bezochte Amerikaanse websites respectievelijk goed voor 150 en 51 miljoen bezoekers.

Wordt vervolgd in 2013.