Bijna kerst, traditioneel is het dan tijd voor de 10 beste albums van het jaar. 2012 was een jaar waarin genre’s naar elkaar toe groeiden. Auto-tune en dubstep geluiden staken af en toe de kop op en minimalistische beats met vaak één instrument (een bass of een gitaar bijvoorbeeld) waren populair. Opvallend aan de lijst is dat alle artiesten behalve de #9 onder de 35 jaar jong zijn.

Laat het aftellen beginnen!

De Logfather Album Awards 2012!

10. Flo Rida – Wild Ones
Hersenloze elektro-pop. Niet bij nadenken en heel hard gaan. Elk nummer op Wild Ones is catchy (lees: nietszeggend) en heeft een goed tempo voor in de club, op het strand en in de auto. Een neusje voor hits heeft Rida wel want hij was eerder verantwoordelijk voor Low ft. T-Pain, Sugar ft. Wynter, Right Round ft. Ke$ha en Club Can’t Handle Me ft. David Guetta. Dit album klinkt heel erg Guetta-achtig, dat komt door de inbreng van producer Axwell (van de Swedish House Mafia).

9. Bobby Womack – The Bravest Man in the Universe
Met hulp van Damon Albarn (Gorillaz) maakte Womack het eerste album met nieuw materiaal sinds Resurrection uit 1994. Of de fans daar trek in hebben weet ik niet, voor nieuwe generaties is het wel apart om de oude soulstem op moderne muziek te horen.

8. Lana Del Rey – Born To Die
Na Videogames doofde de kaars van Del Rey redelijk snel. Haar opgespoten lipjes shockeerde niet genoeg om in het nieuws te blijven en echte hitsingles bleven uit. Laten we niet vergeten dat Born To Die volstaat met opvallende nummers zoals Diet Mountain Dew en National Anthem. Muziek waarbij je, je allicht intelligenter voelt dan bij de muziek van een Lady Gaga of vergelijkbaar artiest.

7. Michael Kiwanuka – Home Again
Aloe Blacc bracht een goed jazz/soul geluid op jonge leeftijd in 2010 (#7), dit jaar doet Michael Kiwanuka hetzelfde. Slechts 24 jaar jong en met volle soul-stem. Zoet en toegankelijk maar Kiwanuka heeft op z’n debuut nog niet veel te vertellen.

6. Fun. – Some Nights
Net als Passion Pit dat op #3 staat, steekt Fun. boven andere indie rock/pop bandjes uit omdat ze hun (gevoelige) materiaal anders brengen. In dit geval doen ze dat door luid te articuleren (We Are Young) ware het meezingers en met een goed tempo. Soms in een koortje (Some Nights) of met een kermisdeuntje (All Alone).

Kom op elk poprockbandje in de wereld met je ongeregelde krullen en eco-vriendelijke diët! We weten dat jullie liefdesverdriet hebben, zet dat toch alsjeblieft om naar iets dat we nog niet gehoord hebben.

5. The xx – Coexist
Winnaars van de 2009 Album Awards. Klinken nog steeds goed, maar ik kan niet wachten totdat de bandleden de liefde van hun leven tegenkomen en ze er eens goed de beuk in gooien. Positiviteit zou het minimalistische geluid ten goede komen.

4. Beach House – Bloom
Zweven op positieve geluiden tot je denkt dat je het einde van de ruimte hebt ontdekt en dán neemt de stem van Victoria Legrand je nog net iets verder. Ik gok (want niet getest) dat je hierop zeer goed de liefde kunt bedrijven in een park, onder de sterrenhemel tijdens een warme lentedag.

3. Passion Pit – Gossamer
Een breed scala aan genre’s en invloeden passeren de revue op Gossamer. Indie rock (Take A Walk), af en toe een dubstep stemmetje (It’s Not My Fault, I’m Happy) en liefdevol geram op een synthesizer (Hideaway). Het werkt wonderwel goed samen.

2. Jessie Ware – Devotion
R&B zonder de gekkigheid van Nicki Minaj. Met het minimalistische van The xx. De vrouwelijke Frank Ocean. Begonnen als achtergrondzangeres en nu op weg naar sterrendom. Puur op zangkwaliteit geheel terecht.

Die stijgende lijn is ook zichtbaar in de Logfather Awards: stond ze in 2011 nog op #21 in de Single Awards met Valentine, dit jaar pakt ze het brons met Running en nu dus het zilver.

1. Frank Ocean – channel ORANGE
Ze vinden weliswaar andere haakjes (auto-tune, dubstep, minimalistisch) en hebben het steeds minder over de bekende onderwerpen, maar R&B is met Jessie Ware, Miguel in de Single Awards en Frank Ocean toch zeker niet dood.

Ocean werkt met herkenbare beats en heeft daar diepe, emotionele teksten op gezet. Dan heb je kunnen genieten van Thinkin’ About You (over liefde) en Super Rich Kids (over de oppervlakkigheid van rijk zijn) en dan slaat ‘ie toe met Pyramids. Bijna 10 minuten lang slow sex R&B, een dansvloer beat en een psychedelisch scenario over een vrouw die in een nachtclub werkt. Het Bohemian Rhapsody van z’n generatie.

Bijgekomen? Nog eens zes, minder intense doch heerlijke nummers staan je op te wachten waaronder de winnaar van de Single Awards 2012: Forrest Gump. Een goede illustratie van het prettige geluid van Frank Ocean.

Runner-ups: Mumford & Sons met Babel, Calvin Harris met 18 Months, First Aid Kit met The Lion’s Roar en Best Coast met The Only Place stonden allen op de shortlist voor deze Award.