De Film Awards zijn ieder jaar een boeiende dwarsdoorsnede van het niveau dat Hollywood in een jaar behaalde. Soms bestaat de gehele top 10 uit top films (2009), soms is elke positie inwisselbaar (2011). Minder vaak zijn er een jaarlang grote releases die stuk voor stuk niet helemaal een tevreden gevoel achter laten. 2012 was zo’n jaar, met grote namen als The Hunger Games, Skyfall en The Dark Knight Rises die alle drie niet zo goed scoren als je vooraf had gedacht.

10. This Must Be the Place
“Have you noticed how nobody works anymore and everybody does something artistic?” Sean Penn in de merkwaardige rol van de oude rocker Cheyenne, op zoek naar de kampbeul van z’n vader.

9. The Hunger Games
Lord of the Rings voor tieners. Best leuk om kennis te maken met een wereld waarin retro en futuristisch dwars door elkaar lopen en stiekem ben ik benieuwd naar de opvolgers.

8. Skyfall
De mooiste Bond-film ooit. De acteurs, hun kleding en de locaties, alles ziet er uit alsof het net uit de verpakking komt. Dat is leuk, maar de stappen die de franchise maakt boeien met niet genoeg.

7. Project X
Project X gaat over een wild feest waar je bij had willen zijn. Een feest zoals je zelf waarschijnlijk nooit hebt meegemaakt (gelukkig maar).

6. The Dark Knight Rises
The Dark Knight was intenser en had Heath Ledger als The Joker. Tom Hardy als Bane is slaapverwekkend.

5. Wreck-It Ralph
Een opvallende animatiefilm over game personage Wrack-It Ralph (John C. Reilly). Ralph heeft er genoeg van dat hij altijd de vijand is en besluit daarom naar de werelden van andere games in de arcade te gaan. Onderweg leert hij zichzelf kennen en moet hij andere personages op sleeptouw nemen.

4. The Avengers
Het duurde een paar films (Captain America, The Incredible Hulk, Iron Man 2 en Thor) voordat we uit konden komen op deze mega battle met alle helden samen. Beter dan de films van de individuele personages samen, maar je mist ook gelijk alle diepgang

3. The Hobby: An Unexpected Journey
Peter Jackson flikt het voor de vierdemaal om een sterke film neer te zetten in een geloofwaardige fantasy wereld. De looptijd van een dikke 3 uur maakt dan niets uit.

2. Moonrise Kingdom
Een liefdesverhaal in een ongemakelijk zonnige wereld met padvinders. Met bekende namen als Edward Norton, Bruce Willis en Bill Murray die zich naar de achtergrond gedrongen zien omdat de kindertjes prima werk afleveren. Ongekend.

1. The Girl with the Dragon Tattoo
Je was de Hollywood versie van de Zweedse verfilming van de Millenium-boeken wellicht vergeten. Aan de Zweedse films was niet zoveel meer toe te voegen, maar voor het oog zijn Daniel Craig en vooral Rooney Mara als de intense Lisbeth Salander erg sterk.

Deze film liet mij dit jaar niet meer los en is daarom de winnaar van de Film Awards 2012.

Runner-ups: The Grey en The Descendants haalde de top 10 net niet.

Tegenvaller: Taken 2

De slechtste films van 2012: One for the Money en Resident Evil: Retribution waren om te huilen.