3 crowdsourcing campagnes: IBM, Pepsi en Hawaii Five-0

Woensdag 16 Januari 2013 | 13:34 uur
3 crowdsourcing campagnes: IBM, Pepsi en Hawaii Five-0

Crowdsourcing is het uitbesteden van taken of het inschakelen van een groep ongedefinieërde personen voor bijvoorbeeld onderzoek en innovatie. Betrek mensen actief bij processen om producten en diensten te verbeteren. Geef een (afgebakend) deel van je campagne vrij voor het publiek en zie wat er uitkomt. In 2013 is het in ieder geval hot: IBM definieert de term in een tv-reclame, Pepsi vult de halftime show van de Super Bowl met ingestuurde foto's (vorig jaar met 111 miljoen kijkers het meest bekeken tv-programma in de Amerikaanse geschiedenis) en de tv-serie Hawaii Five-0 laat de uitkomst van een aflevering aan de kijker.

IBM: Smarter Marketing
Onder de vlag van Smarter Planet (Twitter) zoekt IBM sinds 2008 naar innovatieve oplossingen binnen het onderwijs, de openbare ruimte en tal van andere gebieden. Big data speelt daarbij een belangrijke rol en dit moet er bijvoorbeeld in retail (on- en offline) voor zorgen dat consumenten bepalen hoe producten worden gemaakt, verscheept en verkocht. De campagne bevat nog een aantal uitleggende video's, best handig.Pepsi: Super Bowl XLVII
Op 3 februari 2013 is niemand minder dan Beyoncé de hoofdact in de rust van de Super Bowl. Voordat de zangeres het podium in New Orleans beklimt toont sponsor Pepsi een filmpje waarin de foto's van deelnemers aan een prijsvraag zijn verwerkt. Met opdrachten als 'Pucker Up' (getuite lippen) en 'Hands In The Air' wordt mensen gevraagd specifieke poses te uploaden. Onder de deelnemers worden reisjes naar de wedstrijd verloot.

Om de campagne te promoten maakt @Pepsi (1,1 miljoen volgers) gebruik van #PepsiHalftime op Twitter en ook Facebook (9,3 miljoen Likes) staat vol van de actie. Digitale reclameborden op Times Square, New York roepen het publiek op hun foto's in te sturen.

Over de Super Bowl gesproken: SportAmerika organiseert net als vorig jaar een groots feest in Amsterdam. Aanmelden is gratis.Hawaii Five-O
Afgelopen maandag kregen de Amerikaanse kijkers van het politie drama Hawaii Five-0 de mogelijkheid om de uitkomst van een aflevering te bepalen. In het onderzoek naar de moord op een docent kwamen drie mogelijke daders naar voren: een assistent leraar, een student en de directeur. Doormiddel van stemmen op CBS.com en tweets met de hashtags #theTA (teaching assistant), #theStudent of #theBoss te tellen werd bepaald welk einde ingestart moest worden.

Aan de oostkust kwamen 7,200 tweets binnen en 'won' het einde met de directeur als dader. Aan de westkust kwamen slechts 1,000 tweets binnen en werd het de student, ondanks dat het meeste aantal tweets naar de directeur was gegaan. Dat laaste zou betekenen dat de stemmen op de site van de zender het verschil hebben gemaakt. Meer cijfers over deze actie zijn hier terug te lezen.

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Dit artikel is meer dan een jaar oud, los de onderstaande som op om te reageren.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.