Afgelopen nacht kondigde Sony in Los Angeles de PlayStation 4 aan, de eerste spelcomputer van de nieuwe generatie. Zonder het apparaat daadwerkelijk te laten zien! Geeft niets, de specificaties en nieuwe functionaliteiten zijn grotendeels bekend. Belangrijk hierbij op te merken is de mogelijkheid om (iOS en Android) mobiele telefoons en tablets aan te sluiten om deze als tweede scherm of controller te gebruiken, zo kun je een overzichtskaart van een game oproepen of op het scherm van je tegenstanders tijdens multiplayer kijken. Vorig jaar zagen we hetzelfde bij SmartGlass voor Microsoft’s Xbox 360. Het lijkt het belangrijkste aspect van deze generatie te gaan worden: social gaming.

Dat gaat vooral niet over het uitnodigen van je vrienden om bij jou thuis te komen gamen, neen, iedereen moet eenvoudiger met elkaar kunnen spelen. Kunnen zien wat de ander aan het doen is ook, bandbreedte en de cloud maken het mogelijk om je speelsessie live te streamen via Ustream en de Eye-camera zal een belangrijke rol spelen.

Sony kocht in 2012 het in cloud-gaming gespecialiseerde Gaikai op voor $380 miljoen dus reken er maar op dat, dat streamen belangrijk zal zijn en laten we aannemen dat het goed gaat draaien. Want daar ging het bij de PlayStation 3 nog mis: veel kon online, maar de interface was niet snel genoeg, het inladen van gegevens duurde telkens te lang. Gisteren hoorde we tijdens de presentatie dat het mogelijk zal zijn om elke demo in de PlayStation Store direct te spelen, uit de cloud. Het zal zelfs mogelijk zijn vrienden mee te laten kijken zodat zij je tips kunnen geven of je bediening overnemen om je door een moeilijk stuk heen te helpen.

Waar het apparaat zelf schitterde door afwezigheid en de uiteindelijke interface en het online gebruikersgemak zich in de praktijk nog moeten bewijzen, is er al wel content. Er werden afgelopen nacht flink wat games getoont. Vooral een nieuwe trailer van Watch Dogs zag er heel tof uit: