Behalve dat draken miljoenen jaren geleden werden ontdekt. Sven Strohband is Chief Technology Officer bij het Californische Khosla Ventures en zijn 9-jarige dochter Maya wilde heel graag een boek schrijven en uitgeven, hij besloot haar te helpen. Aanvankelijk niet zeker of ze zich voor een langere periode op dit project zou willen concentreren probeerde hij haar duidelijk te maken dat er wel wat tijd in gaat zitten om een boek te maken. “I still want to do this”, reageerde zij. En zo geschiedde. Het boekje is nu als download verkrijgbaar op Amazon. Vader Strohband pende de belangrijkste lessen voor zijn dochter op, toepasbaar op veel projecten (schrijfwerk of niet), ook als je ouder bent.

#1 Beginnen is makkelijk, afmaken moeilijk
Een open deur. In de beginfase volgen ideeën elkaar in rap tempo op, er zijn geen obstakels en je loopt over van enthousiasme. Naar verloop van tijd verslapt dit meestal en struikel je over beperkingen en twijfel.

Als je een project succesvol wilt afronden (of langer succesvol wilt zijn in een doorlopende activiteit, bijvoorbeeld een eigen bedrijf) moet je volharden, je enthousiasme temperen en denken in mogelijkheden. Als je de energie niet kunt opbrengen is het idee wellicht niet zo goed als je aanvankelijk dacht? Blijf wel kritisch!

#2 Neem kleine stapjes
De oplossing voor bovenstaand punt. Door dat initiële enthousiasme wil je al gauw teveel doen. Doe het iets rustiger aan en smeer je werk uit tot behapbare brokken. Bijkomend voordeel is dat je tussentijdse mijlpalen kunt bepalen waaraan je kunt aflezen hoe het gaat en of je moet bijsturen.

#3 Schrijven is schrappen
Maak je niet te druk over slordigheden en laat je niet afremmen door (technische) onmogelijkheden. Zeker in de conceptfase moet je uitgaan van het principe dat niets fout is. Redigeren en bijschaven kan achteraf.

#4 Werk samen
Of op een openbare locatie (de bibliotheek, een koffietent). Het boeit niet zoveel of je met de mensen in de omgeving interacteert of niet, als zij ook geconcentreerd werken zal dit zijn weerslag vinden op jou.

Als je wilt samenwerken aan een project of je idee wilt voorleggen aan anderen (het liefst buitenstaanders): doe dit! Het leidt vrijwel altijd tot betere resultaten. Leer ook goed omgaan met kritiek, ook dit maakt jouw werk beter.

#5 Papier vs. digitaal
Als je aan een website werkt kan het weleens goed zijn om de wireframes uit te printen. Of je ontwerp helemaal te schetsen. Dit maakt het tastbaar en zorgt er voor dat anders naar dingen gaat kijken.

Succes! De lessen van Maya en haar vader zijn hier terug te vinden.