Op CeBIT 2013 in Hannover was er nog weinig van te merken, maar 3D printen is up and coming. Mensen verdrongen zich bijvoorbeeld voor het standje van de Fabbster, een machine die plastic smelt en in laagjes van 0.088 millimeter boven op elkaar ‘print’. Het Nederlandse Resoluut liet zo nieuwe visitekaartjes maken. En is het niet de techniek, dan is het wel de toepassing die voor de nodige aandacht zorgt. De 25-jarige Cody R. Wilson volgt een rechtenstudie aan de University of Texas en werkt tegelijkertijd aan open-source wapens. Echte wapens die volledig of gedeeltelijk zijn geprint. Niet traceerbaar (want plastic) en volledig anoniem.

Het klinkt als een slim plot bedacht door de Joker of een vijand van James Bond: de blauwdrukken van nucleaire wapens of dodelijke robots gratis beschikbaar stellen en er zo op gokken dat mensen zich massaal bewapenen. Wilson komt minstens zo kwaadaardig over als hij – omgeven door of gekleedt in de Amerikaanse vlag – stoer met z’n wapens poseert. Ook als hij zijn visie uitspreekt over de verscherpte wapenwetten die president Barack Obama ondertekende nadat op 24 december 2012 twintig kinderen en zes docenten op de Sandy Hook basisschool werden doodgeschoten.

Het is een soort ultieme vrijheid. Een ultieme vorm van het second amandment (het recht op het bezit van wapens om zichzelf en het land te verdedigen) dat Amerikanen zo graag uitoefenen. Je ontwijkt enige restrictie die nu bestaat of ooit nog gaat komen en hoeft ook geen wapenvergunning meer te verkrijgen. Niemand hoeft nog teweten dat je wapens in huis hebt. Wapens die ook nog eens geen serienummers hebben.