De Correspondent is nog niet actief en toch werd eind maart 2013 geschiedenis geschreven toen in 8 dagen tijd het beoogde doel van 15.000 leden werd bereikt. Inmiddels staat de teller op meer dan 17.700 betalende (!) leden. Een abonnement kost €60. In een tijd waarin kranten en tijdschriften worstelen met betaalmuren om zich van een een wisse dood te redden heeft Rob Wijnberg (1982, tot september 2012 hoofdredacteur van nrc.next) het zelf gedaan, hij is zelf aan een mogelijke toekomst voor de journalistiek begonnen.

De wereldheerschappij van bloggers begint in Nederland. De redactie kent naast zwaargewichten als voormalig GroenLinks-partijleider Femke Halsema (1966) en schrijver Arnon Grunberg (1971) ook digital natives als Ernst-Jan Pfauth (1986) en Alexander Klöpping (1987). Een manifest zet de lijnen van dit rooskleurige toekomstbeeld uit. Een analyse van de belangrijkste doelstellingen.

Content
Team Wijnberg begint bij het begin: de begrippen ‘nieuws’ en ‘actueel’ herdefiniëren. Behalve de volledig digitale aanpak moet de site een eigen gezicht krijgen door anders te zijn, niet uitgaan van beproefde methoden. Belangrijk omdat je ooit mooie online publicaties zoals de Huffington Post ziet verzanden in compleet belachelijke artikelen en randzaken zoals ‘grappige’ YouTube video’s.

Dat is ook de reden dat Wijnberg vertrok bij nrc.next. De krant die aanvankelijk achtergronden en diepgang bij het nieuws zou verzorgen werd door het moederconcern gedwongen newsier te worden.

Ik heb een moment gedacht dat het wellicht wat veel hooi op de vork is om begrippen te gaan herdefiniëren, aan de andere kant is het goed mogelijk dat precies dit nodig is om écht anders te zijn. En om echt waarde te kunnen toevoegen.

Relevantie
Waar het op blogs gebruikelijk is om te werken met categorieën en in kranten met rubrieken, laat De Correspondent de redactie schrijven over wat het belangrijk acht. Wat relevant is. Een aanpak die als individuele blogger dodelijk is als je een vaste lezersgroep wilt opbouwen zoals ik zelf ervaarde, maar met een brede redactie is dat geen probleem.

Ik verwacht wel dat een doelgroep op basis van demografische gegevens bereikt zal worden, in het manifest spreekt men dit nog tegen. “In plaats daarvan spreekt De Correspondent liever van geestverwanten.” Leuk bedacht en tegelijkertijd zullen de huidige bekende koppen op de redactie een nrc.next-achtig publiek trekken (HBO+ en tussen de 20 en 39 jaar jong). Dit is niet erg voor de idealen (oudere doelgroepen lezen nog verzuilde media) maar kan een plafond vormen voor het aantal mogelijke abonnees.

Doelgroep en adverteerders
Abonnees die een actief en betrokken publiek vormen. Zij krijgt inspraak in een deel van de bestedingen van de inkomsten (“bijvoorbeeld een journalistiek project of het aanstellen van een nieuwe correspondent”).

Adverteerders zijn er niet want de site zal geen advertenties tonen. “In plaats van adverteerders wil De Correspondent op een voor lezers transparante wijze niet-belanghebbende partners kiezen, wiens investeringen direct bijdragen aan de journalistieke doelen.” Hoe dit eruit moet gaan zien blijft vooralsnog onduidelijk.

Waarom is dit de toekomst?
De hoeveelheid mensen die bereid zijn te betalen voor een journalistiek platform in een klein land als het onze is een leuke indicatie. Dat het startkapitaal middels crowdsourcen tot stand is gekomen, mooi meegenomen. Of dit het toekomstbeeld van dé journalistiek is zoals ik in de titel schrijf blijft afwachten. De definitie van ‘journalistiek’ moet misschien in de nabije toekomst ook wel herzien worden? In het geval van De Correspondent moet de redactie te allen tijde scherp blijven en aangevuld worden met jong talent, dat is de motor om het ledenaantal aan te drijven.

Het is in ieder geval wel de toekomst van de blogger zoals ik die omschreef in ‘De derde helft voor bloggers: wereldoverheersing’. Een brede, Nederlandse redactie werkt samen op een solide technisch platform (in het geval van De Correspondent gemaakt door Momkai) met de vrijheid om daar te gaan waar het relevant is en met een uitgever.

Succes in 3, 2, 1…