Een jonge, Amerikaanse DJ met slechts één EP uit 2011 ter bevestiging van zijn bestaan, waarom zou je daar nou op vrijdagavond over schrijven? Behalve dat hij de belichaming lijkt van de Amerikaanse electronic dance music scene waarin onze Armin van Buuren, Afrojack en Hardwell nu (hernieuwd) succes vinden stond ook hij twee weken geleden voor zo’n 165,000 mensen op het Ultra Music Festival in Miami. Dat klonk zo. Voor de 20-jarige Porter Robinson (1992) uit het pittoreske Chapel Hill, North Carolina was dit festival niet nieuw, in 2011 en 2012 stond ‘ie er ook al. Hij vulde voorprogramma’s voor Tiësto en Deadmeau5 en stond onder andere op Lollapalooza, Coachella en Mysterland. Zijn EP Spitfire was de eerste release van Skrillex’ label OWSLA (waar ook de Nederlandse broers Showtek een contract hebben). Hoe schopte hij het zover?

Op jonge leeftijd succes behalen is op nog jongere leeftijd beginnen. Robinson was gek van het Japanse Dance Dance Revolution, een game waarbij je op de maat van de muziek moet dansen. Die muziek inspireerde hem om op 13-jarige leeftijd aan de slag te gaan met Sony’s ACID Pro software, later zou hij gebruik maken van FL Studio (net als Avicii en Afrojack) en (gratis) software-matige synthesizers. Waar Tiësto wel draaide en nooit noten leerde lezen is alle virtuele DJ equipment Robinson’s basis en moest hij recent nog leren draaien. Een nieuwe generatie van DJ’s in wording.

Spitfire leverde geen echt club-krakers op, maar is voor een debuut van zo’n jonge artiest verbazingwekkend solide. Hij mixt verschillende stijlen waaronder electro, dubstep en het door hem zelf bedachte ‘complextro’ sub-genre en de productie klinkt heel professioneel. In augustus 2012 kwam er wel een plaat op z’n naam te staan die iedereen nu zal herkennen, Languages. In dezelfde maand liet hij weten niet mee te werken aan een remix van een nummer van Katy Perry: It’s a surefire way of damaging your credibility and I just don’t think it’s inspiring.” Prioriteiten en principes op de juiste plek dus, noemenswaardig.

Dat was eind vorig jaar en sindsdien is hij net als mentor Skrillex continu op tour. Afgelopen maand maakte hij wel een remix van Easy, een rammer van vriend Mat Zo (1990) die deze week in de YouTupdate staat.

2013 moet zijn jaar gaan worden, maar of dat met een nieuw album gaat gebeuren is gezien alle festivals de vraag. Wellicht dat hij blijft opvallen met epische optredens.

Persoonlijk vind ik één prestatie stoerder dan alle grote namen waar hij mee werkte en de honderdduizenden fans waar hij al voor draaide: live de Essential Mix brengen voor Pete Tong’s programma op BBC Radio 1. Dat was op 28 januari 2012 in het bescheiden Hull, Engeland. Hoe stijg je daar nog boven uit?