“Een doelgroep is er niet, ik schrijf voor de mensen die ik kan inspireren. (…) Marketingtechnisch heeft men het vaak over bepaalde doelgroepen waar je je als merk op moet focussen, maar ik doe daar niet aan. De juiste mensen bereik ik uiteindelijk toch wel.” Aan het woord is de 27-jarige Johan Zandbergen, auteur van Damn Fresh, in een interview met Burning Paper. Het illustreert een deel van de ontwikkelingen waar ik nu al enige tijd over schrijf en waar ik nog meer op wil focussen op dit blog, de digitale generatie. Definities als ‘Gen Y’  en ‘nieuwe generatie’ voorbij, dat digitale is wat ons bindt. De nieuwe generatie ontwerpersjournalisten, programmeurs, ondernemers, DJ’s, strategisten, marketeers, kunstenaars, zelfdoeners, organisatiestructuren, bloggers, boekenschrijvers, liefdadigheidswerk en wapenfabrikanten zijn digitaal. De eerste volledig digitale generatie is nu meer dan 10 jaar oud en Wired maakte de balans op.

Het volledige artikel is hier terug te lezen. Auteur Jerry Adler (1949) redeneert dat mensen die rond 1993 geboren zijn nooit in een wereld leefden zonder internet en geeft een aantal pijlers die ook van toepassing zijn op een iets oudere groep mensen (1980+) die zich uitstekend online begeven. Generatie Wired.

Iedereen is een nerd

Games, fantasy films en het lezen van boeken waar andere pop cultuur op is gebaseerd zijn enkele bezigheden van iemand die je als ‘nerd’ kunt wegzetten. Van de digitale generatie dompelt bijna iedereen zich onder in zoveel verschillende media op zoveel verschillende platformen dat niet langer gesproken kan worden van een niche. Nerd is de hoofdmoot. Technische kennis niet alleen handig, maar noodzakelijk.

Snelheid en vergankelijkheid

De bomaanslag tijdens de marathon van Boston van afgelopen maandag is een actueel voorbeeld. Nog voordat foto’s van de mogelijke daders door de FBI werden verspreid zochten mensen elkaar op Reddit op om foto’s en video’s gemaakt door het publiek en de media te analyseren. Elk berichtje, feitje, stukje achtergrondinformatie komt op Twitter, soms vanuit bestaande (traditionele) nieuwskanalen, soms vanuit getuigen op de grond. De keerzijde is dat er ook veel valse en verkeerde geruchten razendsnel rond gaan.

We zien, horen en lezen zoveel dat er geen tijd is om alles te verwerken of om de diepte op te zoeken. Alles is tot een Facebook Timeline of Twitter stream verworden, onderaan de pagina stopt de wereld.

Bereik

De bekendste sociale netwerken van dit moment (Facebook en Twitter) zijn volwassen, waardoor onze generatie het grootste bereik ooit heeft. Tieners domineren Tumblr en Instagram zodanig dat er veel accounts zijn met een paar honderdduizend of miljoenen volgers, fans. Zij spreken tot een publiek groter dan menig bekend merk of beroemdheid.

De volgende 10 jaar

Zelf sta ik te trappelen om er bij te zijn als de jongere generatie invulling geeft aan bedrijven, politiek en journalistiek en tegelijkertijd zijn we nog maar net begonnen. We zijn behalve nog erg jong een marketeers natte droom omdat we onze levens zo keurig inzichtelijk maken via social media. Hyper-consumentie staat centraal in zoveel wat we doen en hoe we leven dat we authenticiteit en nuttige vaardigheden expliciet moeten benoemen om ze niet te vergeten.

Waar gaat dat heen, waar gaat dat heen én wat is jouw rol?