Op de School voor Journalistiek is het één van de eerste dingen die je leert: een persbericht moet ‘oprolbaar’ zijn. Dat wil zeggen dat als een eindredacteur je bericht wilt inkorten de boodschap overeind blijft. Het gaat ook over de opbouw van die boodschap: het belangrijkste bovenaan, minder belangrijke details of de voorgeschiedenis daarna. Deze discussie laait nu steeds vaker op voor het web. Ging het voorheen om de leesbaarheid van langere teksten (de zogenaamde ‘longreads’) en zijn er steeds slimmere technische oplossingen om content voor meerdere schermformaten (mobiel, tablet en groter) geschikt te maken, tot dusver zie je nog weinig ‘opgerolde’ content.

Responsive design
Nu is het vaak zo dat alle content op een website naar een kleiner formaat toe schaalt doordat er minder kolommen in beeld staan en alle tekst in een smallere kolom komt te staan. Plaatjes en video’s worden kleiner al geeft dit op schermen met hoge resoluties (Apple’s Retina en Google’s XHDPI) vaak lelijke vertekeningen.

Responsive tekst
De volgende stap is de tekst ook letterlijk in te korten. Het aantal woorden terugbrengen omdat een bezoeker van een website op zijn of haar mobiel niet alleen een mooie layout voorgeschoteld wil krijgen, maar wellicht ook minder tijd heeft voor alle content die is gemaakt voor een gebruiker achter een groot scherm. Op deze website zie je dit in werking: op een gemiddeld scherm zie je een artikeltje over ‘responsive text’, maak je, je scherm heel klein dan is alleen de hoofdboodschap nog zichtbaar.

Dit brengt wel een aantal nieuwe uitdagingen met zich mee. Moet een bezoeker onafhankelijk van zijn scherm immers niet zelf kunnen bepalen of hij het complete artikel wilt lezen? Een andere vraag is of deze aanpak meer werk vergt van de maker want er zal aangegeven moeten worden wat de hoofdboodschap is en wat wel en niet zichtbaar is op verschillende schermformaten.

Epiloog
Het is de afgelopen maanden wat stiller geweest op dit blog. Mijn carrièreswitch is daarvoor een excuus. In lijn met dit artikel breek ik mijn hoofd al langer over een verbeterde indeling. Iedereen bedienen (met ‘responsive everything’) is niet het doel, ik ga later dit jaar focus aanbrengen. Keuzes maken in het design en de boodschap. Zoals Circa een nieuwssite is die alleen werkt op de iPhone. Niche in design en functie.