Men drinkt er thee zo zwart als koffie uit styrofoam wegwerp-bekertjes en gek genoeg is het volgens de Sunday Times de op één na beste plek om te werken in het gehele koninkrijk. In Swansea, Wales staat het callcenter van Nev ‘Big Nev’ Wilshire waar meer dan 700 jonge Engelsen (de helft onder de 25 jaar) duizenden ongevraagde belletjes per jaar plegen. Uit de BBC3 mini-docu The Call Centre blijkt hoe de jongeren gebukt gaan onder het regime van Nev die alle nieuwe sollicitanten laat zingen (en weleens iemand ontsloeg omdat die niet wilde meezingen), tegen hen schreeuwt en single werknemers haast dwingt tot het maken van een date-afspraak met collega’s.

Recent kregen twee dochterondernemingen van Nev’s Save Britain Money een boete van £225,000 omdat ook nummers uit het Britse bel-me-niet-register een belletje kregen. Toch groeit hij in ieder geval in de UK uit tot een bescheiden tv-persoonlijkheid door oneliners als “Smile as you dial”“Happy people sell, miserable bastards don’t” en “Some will, some won’t. So what? NEXT!” (of #SWSWSWN op Twitter).

Ter illustratie van deze managementstijl, na de klik een aantal fragmenten uit de serie.