Begin november vond de koers van de virtuele valuta Bitcoin de weg naar boven toe, van zo’n $700 per stuk naar meer dan $1000 aan het eind van afgelopen maand. Of het nieuws de stijging volgde of de stijging ontstond na alle media aandacht lijkt in een kip-en-ei-verhaal te ontaarden. De rekensommetjes die op veel mensen immense aantrekkingskracht hebben zijn eenvoudiger: in januari 2013 kocht je bitcoins voor $13 per stuk, nu zou zo’n zelfde niet bestaande munt $1100 opbrengen. Op 1 december viel de koers ’s middags nog naar $750+ terug om zich later op de dag weer te herstellen dus er is hier wel wat aan de hand. Dit is spannend.

En dan ineens een bericht vanuit De Nederlandsche Bank: ‘Bitcoin vooral een risico’. Ze attenderen het Nederlandsche volk ongevraagd op de gevaren van Bitcoin en andere virtuele valuta. Het risico zou een factor zijn door het ontbreken van een centrale bank of toezichthouder die aansprakelijk gesteld kan worden en een koers die sterk kan fluctueren.

In onderstaande video zie je hoe Bitcoin precies werkt en dat er meer fundamentele verschillen zijn met gereguleerde munteenheden. Een belangrijk verschil dat kan leiden tot een zeer stabiele en betrouwbare munteenheid is het gegeven dat er een maximaal aantal bitcoins zijn (21 miljoen) en dat deze hoeveelheid geleidelijk aan beschikbaar komt. In het Israëlische onderzoek “Quantitative Analysis of the Full Bitcoin Transaction Graph” (PDF) uit 2012 lees je er nog veel meer over.