Logfather Single Awards 2013

In 2013 gebeurde Miley Cyrus met Wrecking Ball. Vooral dat. Zoals naakt op een sloopkogel zitten (en aan een hamer likken!) een definitief einde maakt aan een Disney-imago zit dit jaar er bijna op. Miley’s sloopkogel staat synoniem voor alles dat dit jaar op de schop ging, alles dat anders gaat vanaf nu. Zoals mijn tweede helft 2013 bijvoorbeeld. In 2014 komt dit blog weer harder je slaapkamer binnen dan voorheen, daar later meer over.

Je had de Album Awards nu al verwacht? Twaalf liedjes op een glimmend schijfje met een boekje en een ronde sticker die je verzekerd dat alle hits van artiest X op juist deze plaat staan. VERGEET DIE SHIT. Na 2013 is alles anders. Kanye West deed geen moeite voor Yeezus. Beyoncé nog minder. Zoals Netflix haar eigen series in één keer uitbrengt, lanceerde zij onaangekondigt op 13 december haar naamloze album op iTunes. In 6 dagen werd het album meer dan een miljoen keer verkocht.

De queeste naar, en waarde van succes, blijft.

Nu: de lijst der lijsten!

Of beluister ‘m direct op Spotify! Met dank aan Robert van Eekhout.

25. Daft Punk – Get Lucky
Zo, dat ook uit ons systeem.

24. Miley Cyrus – Wrecking Ball (Jasmine Thompson cover)

23. Mat Zo & Porter Robinson – Easy
Het werd niet het voorspelde jaar van Porter Robinson want z’n nieuwe album laat nog altijd op zich wachten. Samen met Mat Zo bracht hij wel deze underrated rammer.

22. Ylvis – The Fox (What Does The Fox Say?)

21. Russ Chimes – Turn Me Out

20. The Lonely Island ft. Adam Levine (Maroon 5) en Kendrick Lamar – YOLO
Laat het aan The Lonely Island over om een eind te maken aan een internet meme. Laat dit alsjeblieft het einde zijn van de term ‘YOLO’ (you only live once).

19. Rhye – Open

18. Fit ft. Jayh – Laat Maar Komen

17. John Newman – Love Me Again

16. De Jeugd van Tegenwoordig – Het Mysterie van de Koude Schouder

15. Avicii ft. Aloe Blacc – Wake Me Up (en Hey Brother)
In een tijd waarin Afrojack, Nicky Romero en David Guetta de boventoon voeren, is het nobel van hit-machine Avicii om samen te werken met Aloe Blacc. Dat had niet gehoeven, maar hij deed het en stond in 70 landen op #1. Wat ook niet had gehoeven: de bijbehorende video’s…

14. The Opposites ft. Mr. Probz – Sukkel Voor De Liefde

13. Autre Ne Veut – Play by Play

12. Kanye West – Bound 2
Mierzoet. In de video rijdt Kanye geen motor met een halfnaakte Kim Kardashian. Charlie Wilson staat op een berg voor een catchy refrein. “I wanna fuck you hard on the sink.” Uhm, wat!? Dat dit verkoopbaar is en in eindejaars-lijstjes staat, is allerminst opvallend te noemen.

Acteurs James Franco en Seth Rogen speelde de video frame voor frame na, om nog eens fijntjes te benadrukken hoe gestoord de zelfgekroonde rap god is.

11. De klasse van Beyoncé
Daar is geen speld tussen te krijgen. Kritiekloos omdat kritiek op Beyoncé voor ieder onmogelijk is. Ze is de nieuwe Oprah. De wedergeboorte van Nelson Mandela. Ze deed de Super Bowl en een wereldtournee en ze deed dat stralend, in het lichaam van een godin.

Van haar nieuwste album: XO.

10. James Blake – Retrograde
Je wist niet hoe hard hij zou komen na zijn debuut en toen won het vervolg Overgrown de Britse Mercury Prize voor het beste album. Terecht, want Blake kwam mega hard, niet alleen met Retrogade.

“Ignore everybody else, we’re alone now.”

9. Lorde – Royals

8. Stromae – papaoutai

7. John Legend – All of Me
De man met één van de mooiste vrouwen op aarde brengt een album met muziek waarvan je bij elke noot denkt dat je het al kent. De naam van dat album is Love In The Future en laat het nou geen enkel probleem zijn als elk zoetsappig en/of soppend liefdesliedje in de toekomst uit de piano van John Legend komt.

6. Mr. Probz – Waves

5. Disclosure – F For You

4. De waarheid voor Childish Gambino
Childish Gambino is de artiestennaam van acteur Donald Glover. Zijn album heet because the internet en voorafgaand aan die release maakte hij de korte film Clapping for the Wrong Reasons. Ik heb geen enkel idee wat je met al deze informatie moet, de muziek is goed.

Nee, wacht. Spoel terug. Lees dit verhaal. Glover stopte dit jaar met zijn rol in de populaire serie Community en plaatste vervolgens een aantal handgeschreven briefjes op Instagram.

“I’m afraid I’ll never reach my potential.”

Klinkt als drama, voelt fucking echt.

Radio freestyle op de beat van Drake’s Pound Cake:

3. Drake – Hold On, We’re Going Home

2. Woodkid – I Love You
Ongekende schoonheid in muziek en video van de Fransman Yoann Lemoine.

1. Blood Orange – You’re Not Good Enough
Bij het samenstellen van deze lijst schuif ik ieder jaar tot vlak voor publicatie nog enkele plekken als ik het gevoel heb dat een nummer net iets beter gevonden moet worden dan een ander. Blood Orange wint op een precies afgemeten mix van funk en R&B met hipster pretenties die worden waargemaakt. Dit is gay disco met rook in je neus en een saxofoon ver weg, je kunt er blij van worden.

Het album Cupid Deluxe omschrijft maker Devonté Hynes (1985) als volgt “New York City, the Big Apple. I lived in Brooklyn for some time and finally made the leap into Manhattan. So a lot of the record is about that, transitions, life transitions. Moving from a stable position to an unstable position. Something we have all been through.”

Toegift: Kids & Explosions – Swear Words
Elk voordeel heb z’n nadeel. Er zijn altijd twee kanten aan een verhaal. De waarheid bestaat niet. Als je heel lang twijfelt, is dat dan balans? Gaat het leven wel ergens over als de waarheid niet bestaat, alles vanuit meerdere perspectieven benaderbaar is en de oplossing ligt in een compromis waarbij beide partijen maar voor de helft gelukkig zijn? Maakt deze animatie iedere vraag overbodig?

Je mag in 2014 antwoorden.

Voor nu, heel veel succes en plezier in het nieuwe jaar!