Het is moeilijk te geloven, maar de Walk-in Fridge reclame van Heineken stamt uit 2009. Dat is 5 jaar geleden! De epische reclame werd opgevolgd door Men With Talent en The Tube. Allemaal werk van TBWA\Neboko. Het account ging zowel in Amerika als in Nederland rond 2011 over naar Wieden+Kennedy en zij introduceerde ‘Open Your World’. Geëxtraheerd uit de groep vrienden van de Walk-in Fridge bleef één stoere man over: ruiger, een alleskunner en charmeur. Prachtig te zien in The Entrance met een hele sleur aan opvolgers, vorig jaar ging ‘ie nog naar de Champions League finale op Wembley in The Final. Begin dit jaar werd de rol van deze James Bond-achtige gevuld door zo’n 20 man in The Odyssey. Een paar maanden later volgde video’s over The Legendary Posters, nu is daarvan de case study.

Na alle actie en avonturen van de afgelopen jaren is het tijd voor wat kalmers: posters. Posters van een bierflesje werden naar opvallende mensen (waaronder ‘onze’ Hans Klok) gestuurd met de vraag er iets bijzonders van te maken. De posters kwamen weer terug met ieder een eigen verhaal, werden tentoongesteld in Amsterdam en vervolgens geveild. De opbrengst gaat naar Reporters Without Borders, een non-profit die zich inzet voor persvrijheid.

In uitwerking minder spectaculair dan mannen die zich in allerlei bochten wringen en de wereld over reizen om bij hun bier te komen, maar ik vind de uitwerking sterk. Door het tentoonstellen in de publieke ruimte en in het Stedelijk Museum en de veiling (Goed doel! Via eBay!) van de posters activeert het merk mensen in het echt, terwijl de presentatie online (YouTube en Tumblr) is. Gevoelsmatig minder zichtbaar (want: geen tv-reclames) levert voor Heineken toch meer dan 28 miljoen views op.

http://youtu.be/2UN8h1jGNZA