Reddit noemt het ‘The Fappening’ (inmiddels offline): het uitlekken van naaktfoto’s van tientallen sterren, mogelijk door een hack van Apple’s iCloud. Dit weekeinde verschenen er op 4chan naaktfoto’s van onder meer Jennifer Lawrence, Kate Upton en Selena Gomez. Het gerucht gaat dat de hacker (of hackers) veel meer foto’s van bekende mensen heeft binnen kunnen halen, van Lawrence zou ook een sekstape in ruil voor Bitcoin worden aangeboden.

Streisandeffect

Hoewel Reddit en Imgur de collecties van de foto’s – en discussies over de echtheid – later vandaag heeft verwijderd is het nieuws te groot om onder de pet te houden. Des te interessanter is de aanpak van de betrokkenen. Het management van Lawrence bevestigde direct en dreigde de dader(s) en sites die links naar het materiaal plaatsen aan te pakken. Zangeres Victoria Justice ontkende op Twitter dat er foto’s van haar bij zijn, waarna nieuwe foto’s verschenen waarop ze ogenschijnlijk dezelfde kledingstukken draagt als die zichtbaar in de naaktfoto’s.

Het maakt waarschijnlijk niet veel meer uit, het is inmiddels wereldnieuws. Typisch gevalletje streisandeffect.

iCloud

Apple kan het nieuws in ieder geval niet gebruiken nu de officiële presentatie van de iPhone 6 aanstaande is. Ook deze telefoon zal gebruik kunnen maken van iCloud, met meer dan 300 miljoen gebruikers een populaire dienst onder Apple-gebruikers. Opvallend is dat NRC Handelsblad in mei van dit jaar constateerde dat de dienst “slecht beveiligd” is.

Verdere technische details zijn schaars, het lijkt er op dat gebruik is gemaakt van brute force aanvallen waarbij software automatisch elke mogelijke wachtwoord combinatie uitprobeert. Tijdrovend, maar uiteindelijk altijd succesvol. Dit had voorkomen kunnen worden door accounts na een ongewoon aantal (mislukte) pogingen om een wachtwoord in te voeren te blokkeren of de houder van het account via e-mail op de hoogte te stellen.

En nu?

Overstappen op Google Drive of Dropbox om je (pikante) foto’s en video’s opslaan? Afstappen van het idee dat je (digitale) informatie ook maar ergens veilig is, is makkelijker…