“It’s hard to do a really good job on anything you don’t think about in the shower.”Paul Graham

En de meerderheid van de mensen doet het iedere dag, op werk. Dingen die je niet wilt doen. Dingen die je niet zo heel goed kunt of wilt doen. Dingen die veel inspanning vergen en een twijfelachtige bijdrage leveren.

In ‘Because You Have To’ speelt programmeur John Saddington (Twitter) met de consequenties van even helemaal niets doen. Niet op tijd uit je nest om voor een baas (of jezelf) acte de présence te geven. Want je moet niets. Je hoeft je HBO niet af te ronden voor paps en mams. Je hoeft geen gehoor te geven aan het verzoek een uurtje door te bikkelen om een project af te krijgen. Je moet niets, alles is een keuze.

Nou is het rebelse aan niets doen niet zo heel interessant (spoiler: je komt niet heel ver) en ook onverstandig. De drijfveer is interessant, want de andere kant van dit verhaal levert het arbeidsethos van de toekomst. Je doet wat je wilt, omdat het leuk en nuttig is. Je draagt wat bij. Je staat extra vroeg op omdat je, je eigen bedrijf naar een volgend niveau wilt brengen. Je werkt een uurtje langer dan gepland omdat je in een goede flow zit. Of je erkent werktijden in z’n geheel niet en je bouwt een prototype in het weekend.

Het arbeidsethos waarmee je zelf (en de organisatie waar je misschien onderdeel van bent) succesvol zal zijn bestaat uit volhardendheid, discipline, toewijding.

Doen om de wil te stillen.