Knap werk van Erik Proulx (Twitter). De copywriter en filmmaker maakte in 2009 de film Lemonade over Amerikaanse creatieven die hun baan verloren in de financiële crisis en zocht in 2011 al naar positieve verhalen in Lemonade: Detroit. De grote stad bekend om z’n autoindustrie was er niet mee geholpen en ging in juli 2013 failliet ($18,5 miljard schuld). Omdat de stad toen en nu weer (met een nieuwe burgemeester en de aanleg van een tramlijn) onverslaanbaar lijkt zal onder de naam ‘Lemonade: Detroit’ de komende 5 jaar ieder jaar een korte film uitgebracht worden.

“If you visit LemonadeDetroit.com, you’ll notice it’s been stripped of its former self. For the time being, it’s no longer a blog, or a place to buy t-shirts or even a place to watch the original short film. There’s just a trailer, an announcement, and an e-mail form.”

Continu aanpassen aan continue andere omstandigheden, dat is de prestatie van Proulx en team.

Na de eerste film zag het er economisch slecht uit in de hele wereld, maar tijdens een screening van de film in Detroit hoorde Proulx veel hoopvolle verhalen dus wilde hij z’n tweede film positief insteken. Er kwam niet genoeg budget vrij uit het crowdsource traject rondom Lemonade: Detroit dus werd het een 17-minuut korte film. Nu is er aandacht (en weer budget) nodig voor de nieuw te maken korte films over de stad en begint het van voor af aan. De site evolueert mee: blog, webshop, crowdsource platform en nu even heel weinig, alleen de mogelijkheid je aan te melden voor de nieuwsbrief. Proulx laat desgevraagd in een tweet weten dat er binnen 24 uur een nieuwe site live gaat.