Een voorbeeld uit de praktijk over het beschermen van je privacy, of er bewust voor kiezen het uit handen te geven (alsof je een keuze hebt). Ik installeerde een maand geleden Google Fit, een Android applicatie om je stappen te tellen of om gegevens van een hartslagmeter te verzamelen en in leuke grafiekjes te plaatsen. De app vraagt na installatie om je locatiegegevens te delen en omdat ik dat alleen doe wanneer ik gebruik maak van de navigatie app of Swarm kon ik ‘m direct weer verwijderen, de app is nutteloos zolang ik m’n locatie niet deel met Google.

Je Google locatie geschiedenis is inzichtelijk via deze pagina, bij mij is deze leeg.

De app vraagt onverhuld om toegang tot je locatie: “Google would like to turn on and access: Location history and reporting”. Dat niet iedereen door heeft dat ze die toestemming verlenen blijkt wel als Joost Schellevis – redacteur bij techsite Tweakers – op Twitter reageert:

Na de klik andere links naar alle informatie die Google over jou heeft verzameld.

Voor het serveren van advertenties is per Google-account een pagina beschikbaar met alle verzamelde informatie. Hierin staat bijvoorbeeld je geslacht, leeftijdscategorie en eventueel ook je locatie geschiedenis. Die informatie is voor je eigen account inzichtelijk op:

http://www.google.com/settings/ads/

Een handige pagina want je kunt ook gebruik maken van opt-out, een vinkje om aan te geven dat je niet wenst dat Google de gegevens opslaat.

Je zoekgeschiedenis op de zoekmachine inzien?

https://www.google.com/history/

En alles waar je ooit naar hebt gezocht op YouTube:

https://www.youtube.com/feed/history/search_history

Applicaties en browser plug-ins die toegang hebben tot jouw account?

https://security.google.com/settings/security/permissions

Op de Google Safety Center website is nog meer informatie te vinden over hoe ze aan je gegevens komen en wat je er aan kunt doen om dit te voorkomen.