Vandaag, mijn 27ste verjaardag. Het is gelukt ‘Het Logfather.com Manifesto 2014’ te publiceren. Bij deze.

Over waarom ik het afgelopen jaar vijf keer zo weinig schreef als in 2012 en hoe ik er alles aan doen om toch waarde toe te voegen met dit blog.

Niet luiheid, maar de neiging tot uitstellen is de eigenschap die mij het meest in de weg zit. Vooral buiten werk . Nee, wacht, niet uitstel, maar dieper gelegen psychologische redenen voor dat uitstel moeten opgelost worden. Ik dacht altijd dat het luiheid was, maar toen las ik ‘Procrastination is not laziness’ van David Cain en daaruit diagnoseerde ik mijn zwakste eigenschap. Omdat hij het zo mooi omschreef:

“It turns out procrastination is not typically a function of laziness, apathy or work ethic as it is often regarded to be. It’s a neurotic self-defense behavior that develops to protect a person’s sense of self-worth.

You see, procrastinators tend to be people who have, for whatever reason, developed to perceive an unusually strong association between their performance and their value as a person.”

Enfin, ik beeld mij zo in dat het hetzelfde is als met ADHD. Voor anderen is het irritant, maar ADHD’ers kunnen zich vaak goed concentreren en hebben onmeetbaar veel energie wat heel handig kan zijn als je bijvoorbeeld de wereld wilt veroveren.

Writer’s block

Er gebeurde – het zal de lezer van dit blog niet zijn ontgaan – het afgelopen jaar (of heel 2013 en 2014) nog iets. Ik schreef minder.

In 2012 publiceerde ik 259 artikelen op dit blog.

In 2013 waren dat er 78.

In 2014 nog iets minder: 52 tot nu toe.

Ergens tussen ‘De Curator’s Code: als je maar waarde blijft toevoegen’ (maart 2012) en ‘De derde helft voor bloggers: wereldoverheersing’ (februari 2013) verloor ik het doel uit het oog door m’n eigen advies niet te volgen. Waarde toevoegen.

Dit jaar schreef ik nog wel over creativiteit en succes en plezier in je werk hebben. Ergens trok een automatische piloot moeizaam de kar.

10 jaar Logfather.com

Of dit een writer’s block is/was (twijfel) weet ik niet. Ik weet dat ik het heel lang niet met mezelf eens kon worden (twijfel) over de categorieën waarin ik de meer dan 2500 artikelen die ik de afgelopen 10 jaar schreef zou onder brengen. Dat wilde ik opnieuw doen om dit blog een duidelijkere richting te geven en de overstap naar WordPress (de techniek waar dit blog mee werkt) leek het uitgelezen moment om dit te doen.

Onzinnig, natuurlijk! Totale waanzin om hier niet overheen te stappen en door te gaan. Een smoesje.

Eind 2014 voltooide ik de overstap, maar introduceerde bij de lancering van het nieuwe design nog geen categorieën (twijfel) omdat deze de positionering van Logfather.com zo definitief maken. Toen ik ‘De wederopstanding van Detroit, nu als serie’ schreef was ik er in mijn hoofd pas echt uit. Over verandering en flexibiliteit. Ik moet ’t omarmen. Geen pas meer op de plaats door twijfel, maar doorpakken. Geen smoesjes.

Nog een quote. Ernst-Jan Pfauth – uitgever  van De Correspondent – over zijn hernieuwde interesse in bloggen.

“I tell myself the value of blogging cannot be found in a single post, it can only be found in the stream of posts. With blogging, it’s the sum of all parts that counts. It’s about the public archive you’re building.”

De volgende 10 jaar

Het fijne van  een jaartal in de titel van dit bericht is dat het over 12 dagen herzien kan worden. Die categorieën komen er, don’t you worry. Met dit artikel stel ik opnieuw een nullijn vast. Het gas gaat er op.

Het gaat hier over een leven vol technologie en hoe daar het meeste uit te halen. Logfather.com viert andermans succes en schrijft daarover om de auteur en lezer:

Genoeg. Vanaf hier ga ik verder.