Een ouderwets leesclubje eigenlijk. Kent u dat? Je spreekt dan met een aantal mensen af dat je een bepaald boek gaat lezen en als iedereen ‘m uit heeft ga je daar onder het genot van drankjes en hapjes (of een sigaartje als u wilt) over na-keuvelen. Over de verhaallijn en de personages en uiteindelijk besluit je gezamenlijk over het volgende boek. Tegelijkertijd lezen mag ook, het staat u vrij de regels te bepalen.

Mark Zuckerberg (de oprichter van Facebook) maakt aan het begin van het jaar zijn goede voornemens bekend en dit jaar is dat het lezen van een boek, elke twee weken. Hij zegt daarover op Facebook:

“I’m excited for my reading challenge. I’ve found reading books very intellectually fulfilling. Books allow you to fully explore a topic and immerse yourself in a deeper way than most media today. I’m looking forward to shifting more of my media diet towards reading books.”

En dat is natuurlijk een uitstekend idee! Als ouders het over ‘schermtijd’ voor hun kinderen hebben is dat teleurstellend en jammer (laat kinderen zelf beslissen, behandel ze als volwassenen, lees ‘Houd je me wel vast, pap?’), maar wat minder schermtijd zou ook voor ondergetekende (en waarschijnlijk voor u, de lezer) geen kwaad kunnen.

Zuckerberg begint z’n Year of Books in ieder geval met The End of Power van Moisés Naím en dat klinkt interessant:

“It’s a book that explores how the world is shifting to give individual people more power that was traditionally only held by large governments, militaries and other organizations.”

Bij deze genoteerd: ik ben vanaf vandaag lid van een boekenclub.