Chef is de leukste film van 2014. Het zit hoofdpersonage Carl Casper (Jon Favreau) nogal mee in het leven en dat is ook voor de kijker, genieten geblazen. Deze film is zo blij dat als de personages een tweet versturen (en dit doen ze vaak) er daadwerkelijk een blauw vogeltje tjirpend uit beeld schiet. Chef Casper heeft een goede relatie met ex-vrouw Sofia Vergara, zijn huidige vriendin is Scarlett Johansson én hij kan koken als een koning. Het eerste half uur is blijven hangen als één, hele lange, slow-motion scène met close-ups van dampend eten. Specerijen. De textuur van het vlees dat ‘ie snijdt. De juicyness.

Je wilt achter een grill staan als je deze film kijkt. Marinade met je blote handen in het vlees wrijven totdat het gaar is. En hoe de gezellig dikke Favreau (in het dagelijks leven regisseur van Iron Man-films) alles snijdt, ongekend!

De muziek maakt dit feestje echt af. Niet voor niets kwam de toegift van de Logfather Single Awards 2014 uit deze film, Sexual Healing door de Hot 8 Brass Band.

Tot dusver de film. Nu drie levenslessen die niet over koken gaan.

1. Carl Casper raakt in conflict met de restaurant-eigenaar die wil dat hij de bekende succesnummers van het menu maakt. “Be an artist on your own time!” Casper wil daarentegen ruimte voor gastronomische creativiteit. Les voor de kijker: doe iets wat je echt leuk vindt! Geld en succes komen op plek 2 en 3.

2. Ontvang feedback met open armen… en met klasse. Als een recensent het ongeïnspireerde werk van de chef afkraakt reageert die furieus op Twitter. “You wouldn’t know a good meal if it sat on your face.” Om later te reageren: “Why don’t you come by again tonight I got a whole new menu just for you asshole.” Dit laatste is op het scheldwoord na slim. Als een collega of een klant of een concurrent je negatieve feedback geeft, nodig diegene uit! Drink een bak koffie en bespreek wat er beter kan. Reageer, maar niet emotioneel. Morgen is alles vergeven. Je bent zo goed als het laatste werk dat je afleverde, je laatste prestatie.

3. Alles en iedereen is je netwerk. Casper krijgt bij het opzetten van z’n eigen bedrijf hulp van de nieuwe vriend (Robert Downey Jr.) van z’n ex. Zijn grootste criticus investeert geld. Je buurvrouw’s zoon werkt bij een groot bedrijf. Al je klasgenoten ooit, werken ergens, kennen iemand, zijn misschien zelf bezig de wereld te veroveren. Nodig ze uit voor een gesprek. Vraag wat je voor ze kan doen.