2600 unieke bezoekers, 16.000 pageviews. Vier uur na lancering.

Het is woensdag 25 februari 2015 als het Nederlandse Startup Stash na zo’n 6 maanden lanceert en Business Insider schrijft al: ‘Startup Stash is the best guide for starting a company’. In veertig categorieën zijn telkens tien tools ondergebracht die een beginnend (tech) ondernemer assisteren in diens bedrijfsvoering. Tools geselecteerd door de eenmansredactie: Bram Kanstein. Ik vroeg hem naar het vroege succes van de site en zijn toekomstplannen.

Die eerste dag loopt het aantal unieke bezoekers op naar 24.000, het aantal pageviews gaat door de 150.000 heen. De website verschijnt bovenaan Reddit’s /r/entrepreneur. Op Product Hunt schiet de teller ‘upvotes’ omhoog tot de tweede plek best beoordeelde suggesties.

En dan dinsdag 3 maart, net geen week na lancering, schrijft Ivanka Trump (de dochter van) op Twitter:

De resultaten na precies een week:

56K uniques, 391K pageviews, 400+ submissions, 500+ emails, 3000+ newsletter signups

Kanstein schreef in 2010 als tweedejaars student Interactieve Media aan de Hogeschool van Amsterdam voor dit blog het artikel ‘Betalen met je mobiel, onmogelijke missie’. Toen een terechte vraag, maar ieder jaar sinds een beetje minder waar. In 2012 schreef ik over 12thingstodo.com waar hij in dat jaar een Golden Dot Award mee won op dezelfde opleiding.

Op 28 februari 2015, dus na het eerste succes, maar nog voor ‘de Trump tweet’, kon ik hem een aantal vragen stellen.

Over het start-up (haha) succes van Startup Stash

“BI (Business Insider, red.) heeft het opgepikt van Product Hunt (wat ik de beste site OOIT vind), Startup Stash is denk ik iets wat hun publiek ontzettend aanspreekt en waar het waardevol voor kan zijn. En als BI het dan oppikt en meerdere keren shared dan gaat het vanzelf heel hard. Denk dat veel mensen behoefte hebben aan curatie in het oerwoud van producten en resources die je kan gebruiken als je met een startup bezig bent. Ben blij dat ik diegene ben geweest die alles heeft gefilterd.”

Vervolgstappen

Het succes is deels te verklaren door het succes dat hij heeft op Product Hunt. Aan die site voegen mensen tech producten, diensten, tools en apps toe die zij handig vinden. Kanstein staat steevast in de top 10 van meest gewaardeerde toevoegingen dus z’n eigen creatie vond daar veel tractie.

Over hoe het nu verder gaat met Startup Stash:

“Superveel mogelijkheden, heb een aantal geïnteresseerden die willen adverteren, 300+ suggesties voor nieuwe tools en een hele hoop bezoekers de afgelopen dagen, dus who knows.”

En wat hij zelf gaat doen:

“Mijn volgende ding is nog een beetje geheim en het is niet Startup Stash. Product Hunt écht full-time doen zou wel tof zijn!”

San Francisco

Hij is nu eerst 2 weken op vakantie naar San Francisco.Vlak voor vertrek schreef hij ‘How I launched the #2 most upvoted product of all time on Product Hunt’. Zelfs ‘op vakantie’ schuift hij aan bij Product Hunt getuige deze tweet en bezocht hij op de laatste dag Launch Festival in ieder geval goeroe Gary Vaynerchuk.

Ik ga naar Silicon Valley en neem mee…

“Heb net een Kobo Aura e-reader gekocht en daar zo’n 50 boeken op gezet dus ik kan nog wel even vooruit. Ben nu voor 20% onderweg in Peter Thiel’s ‘From Zero to One’, super relevant uiteraard als je naar de ‘promised land’ gaat :D.”