UPDATE NA PUBLICATIE: Bram Kanstein (Startup Stash) verwijst op Twitter terecht naar een kort interview dat Gary Vaynerchuk op SXSW had met Rubin. De achterliggende techniek van Meerkat is niet in acht weken, maar in zeker twee jaar gemaakt. Met veel vallen en opstaan volgens Rubin.

EINDE UPDATE

Niet acht dagen, maar acht weken. “Fugezi, fugazi.”

Ben Rubin (foto, 27) stak een overzichtelijk korte tijd in het maken van de video-applicatie Meerkat en nu wordt die app op $40 miljoen gewaardeerd. Met één druk op de knop begin je live te streamen met de camera van je iPhone, anderen kunnen meekijken en reageren op de beelden. Via Twitter worden al je volgers automatisch op de hoogte gebracht dat je op dit moment live uitzendt.

Live video streamen bestaat natuurlijk al langer, bijvoorbeeld in de vorm van Twitch.tv (in 2014 voor $970 miljoen gekocht door Amazon) voor gamers of als Periscope (nog in gesloten beta). Periscope werd begin maart door Twitter gekocht voor een bedrag tussen de 50 en 100 miljoen dollar. Zelfreferentie: “Als jij en ik hetzelfde idee hebben, wint degene die het uitvoert. Als we beide over ons gène heen stappen wint degene die het, het best uitvoert.”

South by South West (SXSW) sluit vandaag na een week van presentaties en discussies over startups, innovatie en muziek (zoals de Nederlandse Sevdaliza), maar ik zou niet weten wat er behalve Meerkat nog meer populair was. Er zouden al meer dan 300,000 gebruikers zijn. Dat terwijl Twitter Meerkat op 13 maart afsloot van de social graph waardoor mensen elkaar moeilijker konden vinden en uitnodigen voor een stream. Het 11-koppige Meerkat reageerde direct door profielen via het web aan te bieden en een zoekfunctie in de app zelf in te bouwen.