Vanavond spelen drie teams om het wereldkampioenschap Call of Duty in Los Angeles. Van de 32 teams afkomstig uit 25 landen zijn alleen Team Revenge, Denial eSports en FaZe Red over, alle drie Amerikaanse teams. Het goud is goed voor $400.000, in totaal gaat er $1 miljoen naar de acht hoogste noteringen. Sinds 2010 speelden tenminste 125 miljoen mensen Call of Duty en de reeks leverde het afgelopen decennium $10 miljard op voor uitgever Activision.

UPDATE: Denial heeft het kampioenschap gewonnen door Revenge met 3-2 te verslaan. Hier kijk je de finalewedstrijd terug.

Vice ging onlangs naar Zuid-Korea voor het wereldkampioenschap League of Legends, goed voor 67 miljoen ingelogde gebruikers per maand. Een flauwe toon is typisch voor Vice, maar onnodig. Professioneel gamen of ‘eSports’ zijn in ieder geval zo serieus dat de VS uitzonderingen maakt voor de beste gamers bij een visa aanvraag, net zoals dat voor ‘echte’ atleten en wetenschappers geldt.

De kampioenschappen van weer een ander spel – Dota 2 – werden vorig jaar door sportzender ESPN online uitgezonden. Volgens ontwikkelaar en uitgever Valve keken 20 miljoen mensen naar de finale, met piekmomenten van 2 miljoen man tegelijkertijd. Een paar maanden later werd ESPN-baas John Skipper gevraagd naar de toen actuele overname van streaming dienst Twitch.tv door Amazon en de populariteit van eSports: “It’s not a sport, it’s a competition. Chess is a competition. Checkers is a competition. Mostly, I’m interested in doing real sports.”

De New Yorker schreef een mooie update over de ontwikkeling van eSports in ‘Good game – The rise of the professional cyber athlete’.