Eens in de zoveel tijd maakt Microsoft een super glad filmpje waarin zij pogen de toekomst te voorspellen, zoals hier in 2011. In Productivity Future Vision zoals ze die toekomstvoorspellingen noemen, zien we dan bijvoorbeeld content moeiteloos over verschillende schermen glijden. Of projecties van informatie op allerhande voorwerpen, augmented reality dus.

Dit jaar ook weer prachtige schermen, opgevouwen en omgebogen zelfs. Verder onder andere 3D printen, wearables en real-time (big) data, een analyse van de toekomst volgens Microsoft.

Heads-up display (in een duikbril)

Overal waar je kijkt zie je extra informatie direct in beeld. Links bovenin verraad het woord ‘capturing’ dat alles waar je naar kijkt gelijk is opgeslagen om het later nog eens te bekijken. Of – zoals in dit geval – de beelden live naar elders (een klaslokaal) te streamen. Recent is dat live streamen veel in het nieuws door Meerkat en Twitter’s Periscope.

Content delen over meerdere devices

Op tablets zonder randen kunnen leerlingen opdrachten uitvoeren of meekijken met de video stream en deze manipuleren door rond te kijken of informatie op te vragen. Als de docent langskomt ‘swiped’ ze met gemak een beeld van haar tablet naar een groter scherm.

Oprolbaar scherm of digitaal papier?

In het klaslokaal in de video lijkt het alsof een kind op papier tekent dat eigenlijk een hele dunne tablet is, zodat de tekening bijvoorbeeld opgeslagen kan worden? Dat zagen we eerder bij het Moleskine-notitieblok van Adobe. Later werkt iemand op een dubbelgevouwen tijdschrift dat volledig digitaal is. Inclusief een oproepbaar menu en uitklapbare kaders. Vervolgens is het ‘papier’ nog wel om te slaan zoals bij een papieren tijdschrift.

Kleine oortelefoon en real-time informatie

In een zakelijke omgeving is de mobiele telefoon vormgegeven als een rond oortelefoontje, het lijkt bijna een sierraad. Informatie delen de bellers met elkaar via een glazen wand waar ook direct op verder gewerkt kan worden. Het blijkt om de invulling van een vacature te gaan, in real-time verschijnen geschikte kandidaten met een volledig profiel in beeld. Na afloop wordt een kandidaat van de wand naar een handzame tablet geswiped.

Wearables

Stappen tellen kennen we nu wel. Volgens Microsoft moeten we met een normaal uitziende armband het patroon van een stuk kleding kunnen kopiëren. Het blijkt om een kandidaat uit de vorige scène te gaan, ze heeft twee armbandjes om en die vormen samen een groter scherm als ze de uitnodiging krijgt voor een sollicitatiegesprek. Door met haar vingers te knippen en haar pols te schudden accepteert ze de uitnodiging en boekt ze een locatie om af te spreken.

Video bellen

In het dubbelgebouwen tijdschrift zien we de gebruiker al tegen een man in het tijdschrift praten. Enigszins onduidelijk is wat deze man met het artikel in het tijdschrift te maken heeft (is dit de auteur?) of dat het een combinatie is van aan de ene kant het tijdschrift en aan de andere kant video telefoneren. Later praat een vrouw via een volledige video muur met haar vader, in beeld verschijnt hoe het met diens knie gaat.

Digitale schoolborden

Dit is het minst vernieuwend, maar wat handig: via vingerafdrukherkenning kun je alles wat je op het bord hebt gedaan opslaan. Met handgebaren kun je bovendien dingen op het bord oppakken en verslepen! Iemand die via een soort video bellen op het bord verschijnt kan ook elementen op dat bord beïnvloeden.

Hologram

Die handgebaren zien we ook weer terug komen bij een hologram dat uit een bijzettafeltje komt. De data en driedimensionale vorm zijn zo met de hand vast te pakken en te manipuleren.