Dat kan zo erg niet zijn. Met een grapje tussendoor of op z’n minst een excuserend lachje.

Zo presenteerde Elon Musk als CEO van Tesla Motors een heel ander product dan de elektrische auto’s die het bedrijf tot nu bouwde: een batterij. Een batterij die je in huis ophangt, die werkt op hernieuwbare energie en ook nog eens blijft werken als de stroom op het gewone net uitvalt. Het ding heet de Tesla Powerwall.

“Welcome everyone, basically to the announcement of Tesla Energy. [applaus] What I am going to talk about tonight is a fundamental transformation of how the world works, how energy is delivered across the earth.”

Dat klinkt dan als een nogal groot onderwerp, maar Musk loodst ons er in een uiterst overzichtelijke 17 minuten (!) doorheen. Het probleem: hoe we nu werken, met fossiele brandstoffen enzo, niet goed. De oplossing: de zon. Hij moet er zelf om lachen, alsof iedereen dit had kunnen bedenken.

“We have this handy fusion reactor in the sky called the sun, you don’t have to do anything, it just works. Shows up every day.”

Het probleem met de zon is dat ‘ie beweegt en dat er weleens een wolk voor zit waardoor je energie moet gaan opslaan voor ’s nachts en donkere periodes (zoals de winter). In dat proces gaat energie verloren. Deel twee van het probleem met het opslaan van al die energie is dat je dat doet met batterijen.

“The issue with existing batteries is that they suck. They are really horrible.”

Zie daar de Powerwall ($3500), die gaat alle mogelijke problemen met de huidige levering van energie oplossen. In huis, maar ook bij bedrijven. Dan heet ’t een Powerpack. Die is tot in het oneindige op te schalen zodat zelfs de grootste van de allergrootste bedrijven er mee kunnen werken. Maar het blijft een batterij (of eigenlijk accu) zoals die ook in de auto’s van Tesla zit. Nu nog maakt Panasonic deze lithium-ion accu’s, in 2017 wil Tesla dat doen vanuit de eigen Gigafactory in Nevada (verwachte arbeidsplaatsen: 6500). Accu’s zijn nu duur en onbetrouwbaar en erg duur, herhaalt de CEO. Het mag te verwachten (en te hopen) zijn dat er in de Gigafactory als eerst een milieuvriendelijker alternatief bedacht wordt.

Emerce rekende al vast even met de mogelijkheden van de Powerwall en kwam tot de voorzichtige conclusie dat ‘ie voor particulieren niet zo rendabel is, deels door de afhankelijkheid van kostbare zonnepanelen.

Dat maakt voor de flow die Elon Musk uitstraalt weinig uit. Zijn bedrijven verkopen de toekomst op dit moment (loop naar de Tesla-dealer op de hoek van de P.C. Hooftstraat voor een Model S vanaf €80.000) en alles wat er nog schort aan de bestaande mogelijkheden, gaan ze verbeteren.

Geheel in lijn met de ontwapende presentatie van Tesla Energy is de communicatie van dat andere Musk-bedrijf ook openhartig en pragmatisch. SpaceX bouwt onbemande raketten en is momenteel druk met bevoorradingsmissies naar het internationale ruimtestation. Doel en moeilijkheid die het bedrijf zichzelf heeft opgelegd is het ontwikkelen van een raket die weer veilig terugkomt naar aarde zodat kostbare materialen hergebruikt kunnen worden. Dat is al een paar keer bijna gelukt, maar ‘bijna’ resulteert bij een raketlanding nog altijd in een spectaculaire explosie. SpaceX op Vine na een missie in januari 2015:

“Close, but no cigar. This time.”

Een missie in april 2015 plaatste het bedrijf in z’n geheel op YouTube, maar na de landing valt de raket alsnog om:

Op Twitter geeft Musk keer op keer zelf technische uitleg over wat er precies misging, in dit geval:

‘Deze keer niet gelukt’. ‘Tot over 2 maanden’. Elon Musk en team kennen geen ‘mission impossible’ en dat is een fijn idee als producten en diensten de wereld en/of mensheid moeten redden. Welke bedrijven volgen?