Tussen 2006 en 2010 kwamen in Afghanistan 25 Nederlands om (‘Onze jongens verworden tot een boek in de kast’). Zij waren daar door de jarenlange nasleep van de aanslagen van 9/11 en in de video-reeks Dagboek van Onze Helden volgden we een dozijn van hen in de laatste maanden van de missie. Een sluipschutter, een arts, Bushmaster-chauffeur Jessica.

Tijden zijn veranderd. Afghanistan is vergeten. Over Irak (van ‘die andere oorlog om 9/11’) hebben we het alleen door ISIS. Defensie is vooral in het nieuws door een te krap budget. Nederlandse militairen maken nu onderdeel uit van Duitse eenheden, een tastbaar begin van een Europees leger.

Weinig horen we over Mali. Daar doen we mee met een VN-missie om rebellen in het Afrikaanse land het hoofd te bieden en de in 2013 verkozen president een kans te gunnen. Zo’n 450 militairen en 6 helikopters heeft Nederland kunnen sturen, vooral commando’s en mariniers om inlichtingen te verzamelen. Weer heeft de Telegraaf in samenwerking met Defensie een serie kunnen maken, dit keer vanuit het oogpunt van één naamloze commando.

Dit is de eerste aflevering Dagboek van Onze Helden: Commando in Mali.