Robots Will Steal Your Job But That's OKAls de robots je werk binnenkort overnemen (30% de komende 10 jaar!) kun je maar beter een plannetje hebben om op te schuiven naar een baan die echt leuk is. Of de balans tussen werktijd en vrije tijd te kantelen in het voordeel van dat laatste en de rest aan Skynet overlaten. Tot het zover is mag je van je werk genieten natuurlijk en dat lijkt onnodig om te zeggen (want dat wil toch iedereen?) en dat lijkt dan alsof iedereen het zegt (en dat is ook zo), maar ondertussen is maar 9% van werkend Nederland actief betrokken bij zijn werk. ‘Actief betrokken’ is in deze een vertaling van het Engelse ‘engaged’, geëngageerd dus. Negen procent geeft er wat om. Die mensen zijn tevreden over hun werk, ervaren weinig stress en vinden het prima een stapje extra te zetten.

Heel erg weinig mensen in ons land hebben plezier in hun werk!

Expats zullen dit herkennen uit de 1001 boekjes over wonen, werken en leven in Nederland / Amsterdam: gezelligheid (wat zo lastig vertaalbaar is naar een goed Engels woord) is heel belangrijk voor ons Nederlanders. Alles moet gezellig zijn. Als je niet meedrinkt ben je niet gezellig. Als je niet mee gaat op skivakantie met de afdeling ben je niet gezellig. Er moet gekeuveld en gelachen worden tijdens het werk. Er zijn betaalde vakantiedagen en verplichte vrije dagen en een serie feestdagen aan het begin en eind van ieder jaar om de dagen dat je moet werken aan elkaar te rijgen.

In Nederland werkt 26,8% van de mannen en 76,6% van de vrouwen minder dan 36 uur per week, één van de hoogste part-time ratio’s ter wereld. Ons land is volgens de Verenigde Naties het vierde meest gelukkige land, achter Denemarken, Noorwegen en Zweden.

Heel veel mensen in Nederland zijn gelukkig! Gelukkig maar.

Stel je dus voor dat we inderdaad wat van die oer-Hollandsche ‘gezelligheid’ doorvoeren in ongemakkelijke situaties als salarisbesprekingen en beoordelingsgesprekken en op iedere andere dag voor, tijdens en na de negen tot vijf gelukkig zijn. Dat gaat geweldig worden!

Enige voorwaarde: er moet geknald kunnen worden. Work needs to be done, voordat het bier open gaat.

John Holcroft

© John Holcroft

Ik vind dat zelf belangrijk omdat ik leerde dat er één ding is dat iedereen verliest als zand in de hand: tijd. Een week bestaat uit 168 uur dus dan lijkt een 40-urige (of 36-urige) werkweek misschien mee te vallen, maar dat valt niet mee.

168 uur

– 40 uur werk

– 49 uur nachtrust (bij een brave 7 uur per nacht)

=

79 uur per week

voor wassen, strijken, stofzuigen, eten, reizen, sociaal doen enz. enz.

Ik zal ‘m niet verder voor je invullen want met bijvoorbeeld kinderen en reistijd in de mix zal ieders schema vanaf hier er heel anders uitzien. Als je werkt en slaapt hou je minder dan de helft van iedere week over ‘voor jezelf’. Dringend tijd dus om alle tijd die je op werk en met collega’s doorbrengt zo leuk mogelijk in te vullen.

Leesmateriaal: ‘Being Happy at Work Matters’ van Harvard Business Review en ’t door mij geschreven ‘Arbeidsethos van de toekomst’.