Ineens was er deze week een ‘nieuw’ en ‘groot’ gevaar: de adblocker. Kleine programmaatjes waardoor je browser geen advertenties meer laat zien en zelfs reclame voorafgaande aan video’s overslaat. Reclamevrij internetten dus! Nieuwswaardig omdat Apple met de lancering van iOS 9 haar platform voor het eerst opende voor adblock-apps (‘Peace’ en ‘Purify’ schijnen goed te zijn). Voor desktops is dit al jaren beschikbaar en met 144 miljoen gebruikers wereldwijd hebben ook je moeder en je tante al zo’n ding. Of gaan je daar van de week over bellen, want ze weten niet precies hoe ze zoiets installeren.

Je mag ze dan deze link doorsturen.

Juist voor mobiel internet zijn de blockers erg nuttig omdat je minder mb’s inlaadt, dat scheelt dus in je databundel en verkort de laadsnelheid. Vanzelfsprekend zijn bloggers en uitgevers (die juist dachten online nog wat geld te verdienen) niet blij met de toename in het gebruik. Sommige sites geven dan een melding, dat ze zien dat je hun advertenties blokkeert. Dat ze de inkomsten nodig hebben.

Op nos.nl werken de video’s bijvoorbeeld niet als je hun pre-rolls blokkeert, maar dat is een bug heb ik mij laten vertellen, geen bewuste actie. Misslipgloss.nl toont in een grote roze balk bovenaan de site: “Het lijkt erop dat je advertenties blokkeert. Wist je dat deze website afhankelijk is van advertentie-inkomsten en zonder deze inkomsten niet zou kunnen bestaan? Wil je Misslipgloss.nl supporten, schakel dan advertenties weer in. Bedankt, xxx Cynthia!”

The Washington Post begon recent een proef met het blokkeren van de hele website voor mensen die gebruik maken van een adblocker. Een paardenmiddel, maar op korte termijn begrijpelijk. Op langere termijn moeten uitgeverijen zich weer uitgedaagd voelen om iets nieuws te bedenken om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat is niet zielig, dat is een ‘nieuwe’ realiteit. Alle content heeft een business model nodig en een (groot) deel van dat model moet constant evolueren.

Ik werk zelf voor klanten die een melding zoals op Misslipgloss in de planning hebben staan. Of in het uitwerken van een business model een betaalmuur overwegen. Recent nog testten we voor een aantal blogs de technische impact van de advertenties. Dat is aanzienlijk:

  • De advertenties zorgen voor een langere laadtijd, omdat ze van een andere (niet altijd even snelle) server afkomen…
  • …en omdat ze soms nog in Flash zijn uitgevoerd! Die banners werken dus sowieso niet op iOS.
  • Soms zijn er allerlei scripts in verwerkt die door verschillende partijen zijn aangeleverd of snel in elkaar zijn geknutseld. Technisch gezien is het meestal huilen.
  • Scripts en cookies zorgen ervoor dat de adverteerders ‘mee kunnen kijken’. Vervelend voor mensen die zich om hun online privacy bekommeren.
  • Uitgeverijen hebben hier vaak zelf enige invloed op om ze wel of niet toe te staan: grote, zelfs beeldvullende banners die open klappen en muziek knallen als je er met je muis op komt. Irritant!

Nou goed, er zijn dus wel wat redenen om een adblocker aan te zetten.

Adblock Plus voor desktop browsers als Google Chrome, Mozilla Firefox en Internet Explorer

De meest gebruikte adblocker is Adblock Plus. Op de eigen site kun je die heel gemakkelijk voor verschillende browsers installeren. Via https://adblockplus.org/nl/chrome klik je bijvoorbeeld op ‘installeer voor Chrome’ en via je een pop-up kun je de extensie installeren. Dit duurt een paar seconden. Je browser eenmaal herstarten is genoeg om er gebruik van te maken.

Rechts bovenin (naast de adresbalk) zie je nu een verkeersbord met de letters ‘ABP’. Een cijfertje bij dat icoon geeft aan hoeveel advertenties zijn geblokkeerd op de pagina waar je op dat moment naar kijkt. Je kunt er eventueel voor kiezen de blocker voor een bepaalde site uit te schakelen (handig als een site dus niet meer goed werkt als de advertenties geblokkeerd worden) en elementen naar keuze te verbergen!

Adblock Plus en Android

Voor Android telefoons is het iets meer gedoe. Adblock Plus werd door Google weleens uit de Play Store geweerd, maar mag wel de eigen Adblock Browser aanbieden. Dat is dus een aparte, mobiele browser waar advertenties gelijk uit worden gefilterd.

Adblocker activeren in iOS 9

In iOS 9 download je een adblocker (Peace is inmiddels door de maker verwijdert, maar Purify klaart de klus ook) zoals iedere andere app, via de App Store. Vervolgens moet je deze in Safari activeren.

Settings > Safari > Content Blockers > een overzicht van de geïnstalleerde blockers > zet het schuifje daar op groen. Je hoeft de browser niet te herstarten, iedere pagina die je bezoekt is vanaf nu reclamevrij!