Artikelen met muziek – noem het videoclips! – hadden dit jaar ruimte kunnen maken voor nog meer innovatie. Ik begon het jaar met het Logfather.com Manifesto om een nieuwe lijn voor dit blog in te zetten en wat hebben muziek en video’s daar mee te maken? Ik ben bovendien geen muziek expert!

Maar het is zo leuk. Lekker! Gekke muziek. Uit de krochten van het internet. Intergalactische deuntjes uit rare verre landen. Gebracht door excentriekelingen. Ook uit Nederland! Als het bij De Wereld Draait Door komt of is geweest heb ik verloren (of de populariteit van die artiest een handje geholpen). Als het nog niet op Spotify staat, des te beter!

Zo richting het einde van 2015 komt er dan ook gewoon een lijst der lijsten. Een overzicht van de beste muziek van het jaar.

Bij het maken van zo’n lijst valt er elk jaar genoeg af. Club bangers die iets te hard gaan of popplaten die voor de hand liggen. In DWDD noemen ze het soms ‘guilty pleasures’. Dat is bedacht door mensen die een woord nodig hadden voor een vrije doordeweeks dag in huispak.

Zagen, snijden, schaven, veilen, polijsten. Er valt heel veel af.

Voor het eerst een greep uit de muziek die in potentie in de lijst had kunnen staan maar daar door uiteenlopende redenen niet geraakte.

Welke er wel in staan? Dat lees en hoor je eind december.

Underground gaan met Jett Rebel

Jett Rebel (Jelte Tuinstra) ging hard aan het begin van 2015. Op 9 februari zat hij tegenover Matthijs van Nieuwwerk in De Wereld Draait Door voor wat zijn laatste interview moest zijn. Hij wilde zich focussen op de muziek, geen eendagsvlieg zijn. Hij overtuigde niemand dat hij geen drugs gebruikt. Op 25 maart was hij terug in het tv-programma om te praten over Brian Wilson van The Beach Boys.

Op YouTube is z’n laatste video van 25 februari 2015 en ik ben duidelijk niet zo underground dat ik nu weet wat hij aan het doen is. Maart Jett Rebel rockt wel. Uit 2014 (daarom niet in de lijst!): Dance Underneath The Sheets. Wát een goede titel! In doorgeproduceerde ‘lyric video’ is het goed, maar – jawel – ook live bij DWDD schakelde ik niet weg tijdens de muziek.

Aanrader: Jett Rebel covert Message In A Bottle tijdens Serious Request 2014.

Naar Mars en terug

Bruno Mars ging dit jaar lekker met Mark Ronson in Uptown Funk dat net als Mars’ cover van de Sting / The Police klassiekers So Lonely en Message In A Bottle uit 2014 kwam en dus niet in de lijst staat. Desondanks: ZO GOED!

Grand Theft Auto V

Duurste game ooit gemaakt. Leuk spelletje.

De band Gunship maakte een video in de game en plakte daar cassetteband muziek onder. Iemand won een wedstrijd en mocht voor het al bestaande Leave van de rockband Wavves ook een video maken met beelden uit GTA V. Muziek en beeld lieten in beide geen blijvende indruk achter.

Draak

Hotline Bling van Drake heeft goeie vrouwen en gekke moves van de Canadese rapper zelf. Met name de bewegingen op 4:04 groeiden in korte tijd uit tot een meme. Popcultuur status is niet altijd genoeg voor een plek in de lijst, waarvan akte.

Bitch wie? 

Niets is te gek voor Madonna dus dat past wel bij de gemiddelde editie van de Awards en toch stond ze er pas één keer eerder in. In 2008 was dat, met Justin Timberlake en Timbaland deed ze toen 4 Minutes. Zeven jaar nadien vraag ik mij af waarom nou juist die plaat wel overleefde, maar ik hou geen juryrapporten bij dus ik kom er mee weg.

Dit jaar doen we het ook prima zonder. Op je zestigste electronic dance music (EDM) induiken met Nicki Minaj en Diplo is niet gezond.

1 2