Zoals dat sinds 2005 het geval is: de Logfather Muziek Awards! Aan het eind van het jaar een lijst met de beste muziek van dat afgelopen jaar.

Wat ik ‘het beste’ vind? Het beste gaat om verrassingen. De winnaar van 2014 illustreert dat nogal goed: de Australiër Chet Faker klonk heerlijk met z’n slaapstem op een achtergrond van pop en elektronica. Een gekke combinatie die dan net niet of net wel populair genoeg is voor pakweg een Top 40 of DWDD.

Blood Orange (2013), Passion Pit (2012), Lana Del Rey (2011), Sufjan Stevens (2010), Mos Def (2009) wonnen de Single Awards allemaal omdat ze opvielen in een druk landschap van gekke acts. Bij de Album Awards waren ’t bekendere namen op #1: Frank Ocean (2012), Bon Iver (2011), Kanye West (2010), The xx (2009) en Hot Chip (2008).

Hier zijn alle Logfather Awards terug te vinden.

Dit jaar is de winnaar een rapper. 15 acts dwingen voor het eerst een notering af. In totaal 4 Nederlandstalige artiesten. Geen van de artiesten van vorig jaar staat er in.

Stukje uit Fresku – Al Is Het Ver Weg:

“So deciding if you look at your life, if you look into the future. Say, ‘What fears am I holding on to, what fears am I aligned to imprison to. It’s keeping me from breaking out. It’s keeping me from living up to my true potential. That’s keeping me from having a sense of that denture excitement in my life. What’s keeping me from controlling my justice.’

You’re strong enough and your life is worth whatever you have to go through.”

Inleiding

Een tumultuous jaar voor muziek, dat was 2015. Net toen je minder hoefde na te denken over hoe je precies naar muziek ging luisteren omdat het aanbod en het gemak van Spotify, iTunes of zelfs YouTube (playlists) dik in orde waren, begon Jay-Z met een groep andere artiesten Tidal. Betere geluidskwaliteit was de belofte en meer geld voor de artiesten dús eerlijker. Ergens leek dat het argument van iemand die nog mokt over de dalende verkoop van CDs…

Jay-Z (en Tidal) staan in ieder geval niet in de lijst.

Over langspeelplaten hoor je dan weer minder, terwijl die jaar na jaar beter (!!!) verkopen. In de VS gaat er meer dan $200 miljoen in om en dat is dan weer zoveel procent meer dan het jaar daarvoor. Vinyl is daarmee niet populairder dan streamingdiensten zoals de urban myth doet geloven trouwens.

Leuk nieuwtje: in 2016 komt WeTransfer met een eigen muziekservice. WeTransfer! De site om je grote bestanden snel te delen gaat voor ‘curated music’.

Voor Adele maakt het allemaal niet uit. Na vier jaar bracht de Britse zangeres een nieuw album uit en dat verscheen alleen op CD en iTunes. 25 werd in de eerste week 3 miljoen keer verkocht in de VS, een record.

Adele staat wel in de lijst.

Ook terug van weggeweest: Justin Bieber. Hij bekogelde het huis van de buren met eieren en er werd cocaïne in z’n eigen huis aangetroffen, maar in 2015 ging ‘ie ook muzikaal harder dan ooit. 3voor12 omschreef het mooi: “dat was toch dat snotjoch uit Canada, dat je een jaar geleden alleen nog maar kende van slijmerige tienerpop? Hoe kan ie dan nu ineens de meest frisse popsingle van het najaar hebben?” Skrillex en Diplo vervormden zijn stemmetje tot het succesvolle Where Are Ü Now en z’n eigen What Do You Mean? bleek een verraderlijk catchy popplaat.

Justin Bieber – jazeker – in de lijst! Hoog ook!

Illustratief voor dit jaar: de opvallende combinatie van rapper Wiz Khalifa met YouTube-ster Charlie Puth. Goed voor pas de tiende YouTube video met meer dan 1 miljard views.

See You Again, afkomstig van de Fast & Furious soundtrack staat er in en wel op nummer laatst.

Daarmee zijn we aanbelandt bij dat waar je hier voor komt.

DE LIJST DER LIJSTEN!

Pagina 2: 25 t/m 21
Pagina 3: 20 t/m 16
Pagina 4: 15 t/m 11
Pagina 5: 10 t/m 6
Pagina 6: 5 t/m 1

1 2 3 4 5 6