10. Miguel – Coffee (F–king)

Een onvervalste glijplaat! Die moet je koesteren zoals… zoals koffie in de ochtend…

Drugs, sex, and polaroids
Pick a star in the sky
We could both say goodbye all night

9. Alabama Shakes – Don’t Wanna Fight

Ik gok dat er geen stoerdere vrouw in de lijst staat dan de frontvrouw van de Alabama Shakes: Brittany Howard. Ze brengt een rouwe stem op toegankelijke rock en blues. Het hele tweede album Sound & Color is een aanrader als je even wat anders wilt en/of niet wilt indutten.

8. Panda Bear – Tropic of Cancer

Panda Bear is 37 jaar en van New York verhuist naar Lissabon, Portugal. Dit nummer gaat over z’n vader die in 2002 overleed aan een hersentumor. Pitchfork maakte een prachtige coverstory over Panda Bear.

7. Justin Bieber – Love Yourself
Hoe bedoel je Justin Biebers muziek is goed te pruimen? Ja, het is echt waar. Het album Purpose behaagt niet alleen, er staan nummers op waarbij niemand stil kan blijven zitten. Nummers die op repeat gaan! (zie ook de inleiding)

Love Yourself is een pop ballad over van jezelf houden voordat je kritisch bent op een ander. Daarmee is het Bieber gelukt de verwende tiener te laten groeien tot een jong volwassene (hahaha) die behalve feesten ook diepgang kent.

6. Fresku ft. Sevdaliza – Al Is Het Ver Weg

Topvoetballers van weleer die na de wedstrijd in hun sigarenwinkeltje moesten om rond te komen. Zo poten net-niet-Top-40-acts aan met puur commerciële activiteiten (als alter-ego Gino Pietermaai voor Doritos) of hele gewone bijbaantjes (“ik maak riemen” uit 2010’s Twijfel). Hun platform: het interwebs, Soundcloud, iTunes, Spotify. Downloads verkopen.

Al Is Het Ver Weg gaat over de angst het niet te maken, niet succesvol te zijn. Dat lijkt makkelijker in zo’n digitale wereld. En wat is succes en in wiens ogen? De combinatie met rijzende ster Sevdaliza is geweldig, ze geeft de realiteitszin van Fresku wat magie. “It might seem scary. Trust me you’ll see what you want to see.” Zij dus in het Engels in de anderzijds Nederlandstalige track.

“Wat als ik niet aan jou verwachting voldoe? Wat als ik niet verder groei en doodbloedt?”

1 2 3 4 5 6